Volendam kampt weer met inzinking na de winterpauze

VOLENDAM, 8 febr. - Een oude kwaal lijkt Volendam weer parten te spelen. De Noordhollanders begonnen dit seizoen zoals de laatste jaren wel vaker in de top van de eredivisie, maar hebben sinds de kerst nog geen wedstrijd gewonnen. De bekerzege op Halsteren daargelaten. Gehinderd door windkracht tien verloor de ploeg van trainer Steegman op eigen veld van FC Groningen (1-2). Het was de eerste thuisnederlaag voor Volendam. Het duel werd anderhalve week geleden afgelast omdat scheidsrechter Overkleeft vreesde dat rondwaaiende reclameborden een gevaar voor de veiligheid waren. De omstandigheden waren gisteren niet beter. De wedstrijd was door regen en wind een loterij, zoals de ontmoetingen van Volendam tegen Den Bosch, Haarlem en Fortuna dat in zekere zin ook waren. Met de wind in de rug kwam Volendam op voorsprong door een doelpunt van Johan Steur. Het was geen gevolg van rugwind, regen of wat voor elementen dan ook. Verdediger Wilson beoordeelde een voorzet van Vermes volkomen fout, Steur profiteerde simpel.

Opvallend was dat Volendam zijn eerste uitgespeelde kans kreeg, toen het de elementen eenmaal tegen had. Dat was twee minuten na rust. Berghuis kreeg vrije doorgang naar het doel van Lodewijks. De aanvaller, die dit seizoen al eens het shirt van het andere Oranje droeg, was te egoistisch. Hij schoot over, in plaats van de voor een leeg doel staande Vermes op maat te bedienen. FC Groningen, gehandicapt door het ontbreken van zes spelers (Boekweg, Koorman, Beltman, Ten Caat, Sinkgraven en Koevermans) had in de tweede helft twintig minuten nodig, om uit te vinden hoe te profiteren van de omstandigheden. Eijkelkamp koos voor een schot uit de tweede lijn, dat de paal raakte. De terugspringende bal was een prooi voor Meijer: 1-1. Op de valreep had Eijkelkamp met een ver schot direct succes. De bal waaide bijna vanzelf in het doel. Adri Koster Adri Koster heeft zijn eerste overwinning als trainer in het betaald voetbal te pakken. Met Willem II boekte de ex-speler van ondermeer PSV een zege in de bekerwedstrijd tegen BVV Den Bosch (1-0). Koster werd deze week door Piet de Visser naar voren geschoven als hoofdtrainer. De Visser zelf treedt sinds kort op als technisch directeur van Willem II, de club waaraan hij in principe voor het leven is gebonden. Voor het eerst sinds 33 jaar nam de gedreven trainer plaats op de tribune. Piet de Visser kreeg gisteravond vijf minuten de tijd om voor de tv-camera uit te leggen waarom hij in een fase dat Willem II langzaam wegzakt in de eredivisie heeft besloten zich terug te trekken van 'het front'.

Hij slaagde daar niet in. De Visser: 'Ik ken Willem II na vijf jaar wat beter dan Adri Koster. Misschien kan ik op de achtergrond meer voor de club betekenen. Waarom het moment mij nu wel geschikt leek? Adri kan er nu onbevangen tegenaan.'

Onder Koster boekten de Tilburgers sinds maanden (9 december vorig jaar) weer eens een overwinning. De wederopstanding ging, in het inhaalduel voor de beker, ten koste van Den Bosch, dat geen moment in staat was het de Tilburgers moeilijk te maken. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel twee minuten voor de rust, toen De Roode een voorzet van Godee afrondde. Met enige omzettingen in het elftal (onder meer Brood nadrukkelijk als laatste man) oogde Willem II solider. De ploeg dwong een handvol kansen af en schoot in de tweede helft twee keer tegen de paal. Den Bosch zette er aanvallend bitter weinig tegenover. Alleen in de laatste minuten, toen doelman Van Grinsven voor het Willem II-doel zelfs plaats nam in het vijandelijke muurtje, kwam Willem II even in de problemen. 'Je moet beginnende jongens een beetje op het paard helpen', grapte Den Bosch-trainer Rinus Israel na afloop richting Adri Koster. 'Mij hebben ze van het begin af aan genekt.'