Veiling obligaties VS doet aandelen stijgen

AMSTERDAM, 8 febr. - Er vond vandaag een licht herstel plaats van de aandelenkoersen. Het optimisme over de tot nu toe redelijk goed verlopen veiling van de Amerikaanse staatsobligaties won het van de sombere verwachtingen over de rentestijging bij een Duitse monetaire eenwording. AMSTERDAM - Op een effectenbeurs, waar vandaag enig licht technisch herstel plaatsvond, was er ruime vraag naar Koninklijke Olie. Dit hoofdfonds reageerde daar op met een koerstijging van f. 2,60 op f. 145 rond half twaalf. Ook de andere internationals lagen iets hoger, mede als gevolg van een wat betere dollar, het hogere Dow Jones-gemiddelde en de meegevallen verkoop van 10-jarig Amerikaans schatkistpapier. Zo waren Unilever en Hoogovens rond dat tijdstip een gulden beter op respectievelijk f. 147,70 en f. 70. De andere internationals waren tussen de vijf en zeven dubbeltjes beter.

Maar de vrees voor verdere rentestijging blijft aan de beurs knagen, waardoor de koersen op de obligatiemarkt gemiddeld toch weer 25 cent lager waren. De andere actieve aandelen toonden over het algemeen ook een zeker herstel. Zo was DSM f. 1,30 beter op f. 110,10, Nedlloyd f. 1,80 op f. 86,80, Heineken f. 1 op f. 112 en VOC f. 1,70 op f. 37. Alleen Hunter Douglas moest rond half twaalf drie dubbeltjes terug op f. 97,30, evenals Borsumij Wehry op f. 70,20. Kort na hetmiddaguur trok de beurs fractioneel verder aan. De stemmingsindex ging verder omhoog naar 111,3 even na het middaguur, tegen een slot van 110,1 woensdag. De obligatiemarkt liep het verlies ook iets in, maar dat was volgens sommige handelaren alleen maar het gevolg van dekkingsaankopen na shortposities. De handel was alleen maar professioneel, en particuliere beleggers lieten zich hier niet zien. Op de aandelenmarkt noteerde Nijverdal-Ten Cate kort na het middaguur f. 1,80 beter op f. 94,30. Bij de actieve aandelen was ACF f. 1,10 beter op f. 35,50 en Tulip f. 1 op f. 35,50. Bij de binnenlandse aandelen viel de winst van Eriks op. Na een biedkoers van f. 125, waarbij geen verkopers in de markt te vinden waren, noteerde het fonds kort na het middaguur een winst van f. 4 op f. 128. Wolters-Kluwers cumulatief preferente aandelen noteerden f. 5 beter op f. 186. Maar Van der Giessen-De Noord moest f. 5 liggen laten op 195. NEW YORK - Het verloop van de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York is gisteren voor het grootste deel bepaald door de obligatiemarkt. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote industriele fondsen steeg met 33,78 punten tot 2640,09 punten. Er werden 183 miljoen aandelen omgezet tegen 134 miljoen op dinsdag. De beurshandel begon in mineur omdat de verwachtingen van de reacties op de inschrijving van tienjarig schatkistpapier niet al te hooggespannen waren. De beursbarometer stond op een gegeven moment op een verlies van achttien punten. Toen bleek dat er voldoende belangstelling voor het schatkistpapier was gingen de aandelenkoersen omhoog.

TOKIO - Het Nikkei-koersgemiddelde op de beurs van Tokio steeg vanochtend met 214 punten tot 37.516 punten. De aandelenkoersen stegen onder invloed van aankopen door buitenlandse beleggers. De bescheiden stijging aan het slot volgde nadat de Nikkei aanvankelijk met 120 punten was gedaald. De handel was rustig. Ook in Japan wachten de meeste beleggers het verloop af van de veiling van de 30-jarige staatsobligaties in de VS.