Storm richt beperkte schade en overlast aan

ROTTERDAM, 8 febr. - De storm met kracht 9 op de schaal van Beaufort heeft vannacht in Nederland beperkte schade aangericht. De windstoten bereikten een snelheid van omgerekend 100 km per uur, aldus het KNMI. Tijdens de storm van kracht elf a twaalf op 25 januari werden windstoten gemeten met een snelheid van 150 kilometer per uur. Het treinverkeer ondervond het afgelopen etmaal enige hinder van de krachtige wind. Op drie plaatsen braken de bovenleidingen, waardoor het treinverkeer in plaats van over twee- over een spoor moest worden geleid. In het noorden van het land kwamen op verscheidene autowegen grote stukken hout te liggen, maar tot grote overlast leidde dat volgens de rijkspolitie niet. In verband met windstoten kregen chauffeurs van lege vrachtwagens vanmorgen via de radio het advies om niet over de Van Brienenoordbrug te rijden. Bij de verzekeringsmaatschappij Hagelunie zijn vanmorgen 24 meldingen binnengekomen van schade aan kassen in het Westland. Het ging vooral om kassen die werden gerepareerd na van de storm van 25 januari. Ter vergelijking: na die storm met orkaankracht kwamen volgens een verzekeraar meer dan tienduizend schademeldingen binnen. De koninklijke marine heeft gisteren opnieuw een Russisch schip de toegang geweigerd tot de haven van Den Helder toen dit een schuilplaats zocht tegen het slechte weer. Het veer Vlissingen-Perkpolder is gisteren enkele uren volledig gestremd geweest. Een reparatie van een storing aan de veerboot Juliana kon wegens storm niet tijdens het varen worden uitgevoerd. De pont kreeg te kampen met een technische storing waardoor een gedeelte van de voortstuwing uitviel. Omdat de boot in de fuik lag, kon ook de tweede pont, de Margriet, niet aanleggen. Volgens een medewerker van het KNMI in De Bilt is Nederland sinds de zware storm van vorige maand zeer alert op weersveranderingen.

'We zijn overstelpt met telefoontjes van de media of het opnieuw zo erg zou worden.'