Sovjet-ontwikkelingen voor Israel beste nieuws sinds '45

TEL AVIV, 8 febr. - De Israelische minister van buitenlandse zaken Moshe Arens heeft gisteren de afschaffing van het monopolie van de communistische partij in de Sovjet-Unie 'het beste nieuws sinds 1945' genoemd. Jeruzalem speculeert erop dat de begonnen democratisering van de Sovjet-Unie tot verdere verbetering van de betrekkingen tussen Moskou en Jeruzalem zal leiden en een matigende invloed zal hebben op het Israelisch-Arabische conflict. Ook verwacht Jeruzalem dat de 'februari-revolutie van Gorbatsjov' versnelling van de emigratie van Russische joden naar Israel tot gevolg zal hebben. In dit verband is Jeruzalem ingenomen met het beroep dat de Amerikaanse president George Bush gisteren op Moskou heeft gedaan het principe-akkoord tussen El-Al en Aeroflot over rechtstreekse vluchten tussen Moskou en Tel Aviv te honoreren en tevens het vredesproces te stimuleren. Volgens een krant in Koeweit heeft een hoge Amerikaanse ambtenaar gezegd dat de Sovjet-Unie heeft ingestemd met de emigratie van 150.000 Russische joden naar Israel in de komende anderhalf jaar in ruil voor 1,5 miljard dollar aan Amerikaanse hulp. Moskou eist echter volgens El-Rai el-Am dat de joodse emigranten niet in de door Israel bezette gebieden worden gehuisvest.