Rus alleen bij 'zeenood' welkom in Den Helder

DEN HAAG, 8 febr. - De weigering een Russisch koopvaardijschip te laten schuilen in de haven van Den Helder berust op een uit 1969 daterende overeenkomst tussen de Sovjet Unie en Nederland. Daarin staat dat Nederland alleen Russische schepen op de rede van Den Helder mag toelaten indien zij in 'zeenood' verkeren. Van zeenood is sprake als er mensenlevens in gevaar zijn. De regel is bedoeld om eventuele spionage door Russische schepen tegen te gaan. De kapitein van het Russiche schip vroeg woensdag enkele malen dringend om een ligplaats bij Den Helder. Volgens een woordvoerder van de marine was er echter geen sprake van een directe noodtoestand. 'Het schip slaagde er alleen niet in tegen de wind in te varen', aldus de woordvoerder. Het schip kreeg vervolgens een loods aan boord die het naar rustiger vaarwater leidde. Volgens de woordvoerder gaan er, gezien de ontspanning tussen oost en west, inmiddels wel stemmen op de regels te versoepelen, maar zal dat zeker niet op korte termijn gebeuren. Ook tijdens de zware storm van 25 januari werd een Russisch schip de toegang tot Den Helder geweigerd. Het raakte enkele uren later in ernstige moeilijkheden.