Rente schiet omhoog door plan unie

ROTTERDAM, 8 febr. - De rente op de Nederlandse en Westduitse kapitaalmarkten is omhooggeschoten na de aankondiging van een monetaire unie tussen de Bondsrepubliek en de DDR. Als gevolg hiervan zijn de obligatiekoersen, die het spiegelbeeld van het renteniveau vertonen, fors gezakt. Ook vanmorgen stonden de obligatiekoersen in Amsterdam onder druk, al waren de verliezen minder groot dan gisteren. De financiele markten vrezen dat de invoering van de D-mark als betaalmiddel in de DDR zal leiden tot geldontwaarding in West-Duitsland. De Westduitse Bundesbank zal deze inflatiedruk tegengaan door de rente te verhogen. In de Europese hoofdsteden is vandaag afwachtend gereageerd op de aangekondigde monetaire unie tussen de twee Duitse staten. Men voelde zich overvallen door de overhaaste Duitse beslissing, waarover geen overleg is gevoerd met de overige EG-landen. Minister Kok (financien) zei vanmorgen tegen SPD-leider Vogel dat Nederland aanstaande maandag op het EG-beraad in Brussel 'niet alleen maar zal luisteren naar de Westduitsers. Wij willen betrokken zijn bij het proces van de monetaire unie.'

Pag.9: Hoofdartikel Pag.15: Reacties