Recordhoogte nachtelijke temperatuur

WAGENINGEN, 8 febr. - De temperatuur bereikte vannacht een absoluut hoogtepunt. Omstreeks middernacht liep de temperatuur in het zuiden, midden en oosten op tot 15 graden. In Eindhoven werd 15.3 genoteerd, in De Bilt 14.5. Deze eeuw is het zo vroeg in het jaar nog niet zo warm geweest. Tot dusver was 1 februari 1957 recordhouder. Toen werd het in De Bilt 14.2. Slechts op 14 februari 1961 kwam de temperatuur uit boven de 14.5 graden die nu werd bereikt. In dat jaar noteerde men op de veertiende 14.9 in De Bilt. Oorzaak van deze extreem hoge temperaturen, die eerder bij een zomernacht horen, was een depressie die om ongeveer twaalf uur 's nachts boven Midden-Engeland aankwam en vandaar koers zette in de richting van Zuid- Noorwegen. Langs de zuidelijke flank van dit lagedrukgebied manifesteerde zich een brede, zeer krachtige zuidwestelijke luchtstroming. Daarmee was de aanvoer van zeer zachte lucht gegarandeerd. Met stormkracht werd de zwoele lucht de afgelopen nacht Nederland ingejaagd.