Rechtbank moet steeds vaker uitkomst bieden bij transfer-geschillen; Ronselpraktijken in wielrennen aangepakt

ROTTERDAM, 8 febr. - Eind 1988 deed TVM een verwoede poging Teun van Vliet te contracteren, terwijl de beroepsrenner nog een meerjarige verbintenis bij Panasonic had. Met ingang van 1991 zal het jacht maken op gebonden coureurs worden bemoeilijkt. Als een ploeg tussentijds in zee wil met een dergelijke rijder, dan zal ze diens sponsor moeten inlichten. Is de laatste niet bereid mee te werken, dan moeten de onderhandelingen onmiddellijk worden gestopt. Deze maatregel is genomen door de profsectie van de internationale wielerunie, de FICP. Overtreders zullen door de FICP, waarvan Hein Verbruggen voorzitter is, stevige geldboetes worden opgelegd.

Het is niet toevallig dat het idee dit soort ronselpraktijken aan te pakken afkomstig is uit Nederland, want bijna gelijktijdig met de affaire-Van Vliet speelde een rel rondom Gert-Jan Theunisse. De klimmer van PDM wilde zijn baas, mede als gevolg van zijn dopingzaak in de Tour de France, in december '88 vroegtijdig de rug toekeren en dreigde zelfs naar de rechter te stappen.

Wat geschillen in de sportwereld betreft moet de rechtbank steeds vaker uitkomst bieden. Neem de kwestie-Greg LeMond. De Tourwinnaar en wereldkampioen van '89 riep onlangs juridische hulp in omdat zijn Belgische patroon hem te weinig en te laat salaris betaalde. De aangeklaagde, Francois Lambert van het autoverhuurbedrijf ADR, ging op zijn beurt naar de rechter om LeMond te verplichten zijn nog lopende contract uit te dienen. Een definitieve oplossing is er nog niet, maar LeMond heeft zich intussen verzekerd van een miljoenen-contract bij de Franse stal Z. Zijn transfer is de meest opmerkelijke van het afgelopen najaar. Tweeling Maar er zijn meer dure jongens die switchten. De tweeling Theunisse en Steven Rooks, bijvoorbeeld, die van PDM naar Panasonic verhuisde. Of Erik Breukink, die de omgekeerde weg volgde. Het grote geld speelt bij dat alles uiteraard een belangrijke rol. 'Toch', zegt Verbruggen, 'zijn wielrenners nog geen grootverdieners. Als je de reclame, die LeMond in de Tour voor zijn sponsor heeft gemaakt naast die van de weliswaar world-wide opererende Boris Becker zet, dan zeg ik dat LeMond nog flink wordt onderbetaald.'

Desondanks lopen de verdiensten van de profrenners stevig op. Voor de geldschieters wordt het daardoor steeds moeilijker de benodigde financien bij elkaar te krijgen. Het profpeloton, dat in Zuid-Europa al aan de nieuwe competitie is begonnen, is uitgedund, ook als gevolg van de FICP-regels die de startgelegenheid van kleinere formaties beperken. Circa achthonderd profs hebben nog een werkgever, bijna honderddertig minder dan twaalf maanden geleden. Verbruggen: 'Dat is een goede zaak. Enkel zij die van het fietsen kunnen leven, mogen meedoen.'

Vooral Belgie en Italie kregen in dit opzicht klappen. Die landen hebben respectievelijk nog 131 en 144 broodfietsers. Verbruggen: 'Logisch, die achteruitgang. Want in die naties is de kwaliteit van de sponsors niet super, in tegenstellig tot Frankrijk en Nederland, waar multinationals van de partij zijn. De laatste landen hebben zeventig tot tachtig profs, maar die hebben wel een goed belegde boterham.'

In Frankrijk en Nederland zijn er dan ook nauwelijks financiele conflicten omtrent de ploegen. Hoe anders is dat in Belgie - denk aan ADR - Spanje en Italie.

In Spanje verdween Fagor, dat weinig plezier beleefde aan de duur betaalde geblesseerde Stephen Roche, die nu voor het Vlaamse Histor uitkomt. Een andere Spaanse onderneming heeft zich ontfermd over het Belgische gezelschap van Jose de Cauwer, dat rekent op het sprinttalent van Eddy Planckaert. De groep Orbea met kopman Mathieu Hermans, ook van het Iberische schiereiland, heet nu Alimentos de Espana, maar de FICP houdt deze stal scherp in de gaten, omdat zij verleden jaar niet aan haar financiele verplichtingen voldeed. Drie van haar rijders, onder wie Ludo Peeters, ontvingen te laat of te weinig salaris. Verbruggen: 'De FICP had deze club buiten kunnen schoppen, maar dat was onrechtvaarig geweest, want de renners zouden het slachtoffer zijn geworden. De Spaanse bond is bijgesprongen. Dat is niet genoeg. Betaalt Orbea de bond niet voor 15 juni terug, dan zal die formatie niet aan de Tour de France mogen meedoen. Kennelijk wil de leiding (overigens loopt het team veel FICP- punten mis nu Lejarreta is vertrokken, red.) zijn leven beteren. Ik heb begrepen dat is de vereiste bankgarantie voor deze competitie binnen is.'

Peeters heeft daar niet op gewacht. Hij stapte over naar het team Stuttgart van Hennie Kuiper, dat graag had beschikt over de Oostduitse Olympische kampioen Olaf Ludwig. Ludwig echter koos (net als Jekimov) voor het aantrekkelijkere bod van Panasonic, terwijl twee andere Oosteuropeanen (Raab en Ampler) zich door PDM lieten strikken. De Nederlandse ploegen van Raas (Buckler, met de nieuwe vedette Vanderaerden) en Priem (TVM) keken jaloers toe. Op de transfermarkt buiten Europa deed 7-Eleven goede zaken. De Amerikanen haalden de Zwitser Zimmermann en de Canadees Bauer binnen om kopman Hampsten te assisteren. Onzeker Wat er, ten slotte, in Colombia gaat gebeuren is nog hoogst onzeker. Het door de drugsproblemen geteisterde land heeft een boete gekregen van 4.000 Zwitserse franken omdat het de contributie voor de FICP niet heeft betaald. Wordt die bijdrage, alsmede een boete, niet snel overgemaakt dan mogen de Zuidamerikanen niet meedoen aan wedstrijden die op de internationale kalender voorkomen. Zo zou, in het ergste geval, Luis Herrera niet in de Tour de France zijn te bewonderen.