Ondernemers vorr verhoging maximumsnelheid van 80 km

ROTTERDAM, 8 febr. - Een meerderheid van de Nederlandse transportondernemers wil dat de maximumsnelheid van 80 km wordt verhoogd. Dat blijkt uit een enquete van het vakblad Nieuwsblad Transport onder honderd vervoersbedrijven. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers pleit voor een snelheidslimiet van 90 km per uur. Overigens liet minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) tijdens een persconferentie vorige week weten niets te voelen voor een verhoging van de maximum snelheid voor vrachtvervoer. De grootste vervoersorganisatie NOB-wegtransport is geen voorstander van een verhoogde maximumsnelheid, maar pleit wel voor een 'lichte tolerantie' bij controle op naleving ervan. Volgens een woordvoerder wettigen noodsituaties of manoeuvres als inhalen of invoegen in sommige gevallen tijdelijke overtreding van de limiet.

'In de verscherping van de controle is de overheid daaraan voorbijgegaan', aldus de woordvoerder.

Zeventig procent van de ondervraagde ondernemers was ook tegen de vorige week door minister Maij-Weggen geopperde invoering van een snelheidsbegrenzer in vrachtwagens. NOB-wegtransport toont zich evenmin een voorstander van de snelheidsbegrenzer, een apparaat dat het technisch onmogelijk maakt harder dan een bepaalde snelheid te rijden. De vervoersorganisatie vindt het bezwaarlijk dat chauffeurs de eigen verantwoordelijkheid wordt ontnomen. NOB-wegtransport noemt een snelheidsbegrenzer bovendien 'onveilig', omdat het apparaat zich niet aanpast aan de rijomstandigheden. In sommige situaties kan het nodig zijn iets harder te rijden, zegt de woordvoerder. 'In Frankrijk, waar het is ingevoerd, hebben ze er grote problemen mee.'