Mini-krach Frankfurt, obligatiekoersen dalen

ROTTERDAM, 8 febr. - De aandelen- en obligatiekoersen op de beurs van Frankfurt zijn gisteren fors gedaald. Beursanalisten spraken zelfs van een 'mini- krach'.

Oorzaak was de onzekerheid over de gevolgen van een snelle monetaire unie met de DDR voor de Westduitse economie. Niemand weet nog hoeveel die de Westduitsers zal kosten. Volgens een handelaar is een ding zeker: het is slecht voor de obligatiemarkt, doelend op een te verwachten renteverhoging en een dalende D-mark. De obligatiekoersen zakten gisteren met bijna 1,5 punt. De onzekerheid liet ook de aandelenkoersen niet ongemoeid. De handel was hectisch. De DAX-index van de belangrijkste aandelenkoersen verloor 37,62 punten en sloot op 1.900,10 punten. Een andere beursindex, die van de Commerzbank, zakte 48 punten en sloot op 2.322,9 punten. In de autofondsen waren de reacties verdeeld. BMW sloot 16 D-mark hoger, terwijl Daimler- Benz en Volkswagen respectievelijk 10,50 en 14 D-mark verloren. In Tokio verloor de D-mark vandaag van de dollar. De dollar steeg een mark en sloot op 1,6684 D-mark. Japanse handelaren betoonden zich bezorgd over de monetaire unie tussen de beide Duitslanden. Op korte termijn verwachten ze niet dat de stroom Japans kapitaal naar Duitsland zich zal verleggen naar andere landen, maar op de lange termijn kunnen stijgende inflatie en toenemende overheidschulden in West-Duitsland leiden tot hogere rente en een verzwakking van de D-mark, menen zij.