Koersen op Europese obligatiemarkten gaan weer naar beneden

AMSTERDAM, 8 febr. - De koersen op de Europese obligatiemarkten zijn vanochtend voor de vierde achtereenvolgende dag fors gedaald. Op de Amsterdamse beurs tuimelden de obligatiekoersen met zeventig tot tachtig cent omlaag. Aan het begin van de middag volgde een herstel maar noteerden de koersen nog altijd enkele dubbeltjes lager dan het slot van gisteren. De onzekere renteverwachting kwam vanochtend het meest tot uitdrukking op de termijnmarkten. De termijncontracten op Duitse staatsobligaties op de Londense markt maakten vanochtend een spectaculaire duikvlucht. Aan het begin van de middag trokken de koersen weer iets bij, maar er bleef een fors koersverlies. De ongekende daling, die deze week tussen de 2 gulden en 2,50 gulden ligt, is een direct gevolg van de angst voor een rentestijging als gevolg van de hereniging van de de D-mark en de Ostmark. Indien de rente stijgt dalen de koersen van bestaande obligaties, omdat nieuwe obligaties verhoudingsgewijs meer opbrengen dan de reeds bestaande. De financiele markt vreest dat de vorming van een monetaire unie tussen beide Duitslanden de inflatie zal aanwakkeren en de rente zal doen stijgen. De vrees is dat er een hogere rentevergoeding op de Duitse staatsleningen nodig zal zijn, omdat het bijeenvoegen een nadelige invloed heeft op de hardheid van de D-mark als leidende Europese valuta.

Volgens handelaren reageert de markt zeer afwachtend en nerveus op de recente economisch- politieke ontwikkelingen in het Oosten. 'Niemand wil zijn nek uitsteken', aldus een handelaar. De omzet in de Amsterdamse obligatiehandel was dan ook beperkt. Handelaren vrezen dat de Duitsers te hard van stapel lopen. De onrust op de obligatiemarkt, die de afgelopen dagen eveneens de aandelenkoersen negatief beinvloedde, komt juist op het moment dat de Verenigde Staten hun jaarlijkse veiling van staatsobligaties houdt. Vandaag is de laatste en belangrijkste dag, waarop de 30-jarige staatsleningen worden geveild. De Amerikaanse veiling verloopt tot nu toe volgens de verwachting. De 10-jarige leningen werden gisteren tegen een gemiddelde rente van 8,6 procent verkocht. De verwachtingen voor vandaag zijn dan ook terughoudend optimistisch. De angst voor een rente-stijging is volgens handelaren op dit moment dan ook vooral een Europese aangelegenheid.