Kamer stemt in met verkoop van aandelen in Eurometaal

DEN HAAG, 8 febr. - De Tweede Kamer heeft geen overwegende bezwaren tegen de verkoop door de Nederlandse Staat van een pakket aandelen Eurometaal aan het Zwitserse wapenconcern Oerlikon. Dat is gisteren gebleken na een gesprek tussen de Kamer en staatssecretaris Van Voorst tot Voorst van defensie. Eurometaal is een munitiefabriek in Zaandam met 730 werknemers, van wie er nu 115 worden ontslagen. De Kamer denkt dat verkoop van aandelen aan de Zwitserse onderneming misschien nog de enige kans is voor Eurometaal om de toekomst zondere verdere kleerscheuren door te komen. De behoefte aan munitie daalt al enkele jaren. De ontwikkelingen in Oost-Europa versterken dat nog eens. De Staat heeft nu nog zeventig procent van de aandelen van Eurometaal. De overige dertig procent is in handen van het Westduitse Dynamit Nobel. In de nieuwe opzet behoudt de Staat 33,3 procent van de aandelen en draagt 3,33 procent over aan Dynamit.

Oerlikon koopt de andere 33,3 procent van de Nederlandse Staat. Staatssecretaris noch directie van Eurometaal wil zeggen hoeveel geld met de transactie is gemoeid. Van Voorst sprak gisteren van 'een reeel bedrag'.

Op een vraag van het CDA en na aandringen van Groen Links noemde de staatssecretaris het zijn morele plicht ervoor te zorgen dat er voor de 115 werknemers die ontslag krijgen een afvloeiingsregeling komt.