Het vlaggeschip van de zwareladingvloot van ...

Het vlaggeschip van de zwareladingvloot van rederij Wijsmuller te IJmuiden, de Mighty Servant 3, kwam vanochtend bij zwaar weer aan in de Rotterdamse haven, met aan boord het 20.000 ton wegende boorplatform Maersk Giant. Het platform is acht weken geleden geladen in Australie, waarna het via Kaap de Goede Hoop over 12.000 kilometer naar Rotterdam werd gebracht. Het platform steekt aan beide zijden van het veertig meter brede dek nog 25 meter uit. De drie poten torenen ruim 150 meter boven het dek uit. Het zwareladingschip is speciaal voor dit soort transporten ontworpen. Voor het lossen van het platform kan de Mighty Servant zichzelf gedeeltelijk laten zinken. Door tanks te laten vollopen met water kan het dek vijf meter onder de waterspiegel worden gebracht, waarna de drijvende lading door sleepboten boven het schip zal worden weggetrokken. (Foto NRC Handelsblad/Freddy Rikken)