Fiat brengt electrische auto uit

ROME, 8 febr. - Fiat brengt een elektrische auto op de markt. Vanaf juni zal voor een bedrag van bijna 25 miljoen lire, ruim 37.000 gulden, een aangepaste Panda te koop zijn waarin twee personen kunnen zitten en die een maximumsnelheid van zeventig kilometer heeft.

'Het is voor het eerst dat een dergelijke auto in de handel komt', zegt Giuseppe Perlo, verantwoordelijk voor marketing bij Fiat-auto.

Al eerder hebben Peugeot, Seat en General Motors plannen voor een elektrische auto naar buitengebracht, maar zij zijn nog niet verder dan een prototype. De hoge prijs van de elektrische Panda (twee keer zo duur als een normale), de beperkte actieradius (honderd kilometer bij een snelheid van vijftig kilometer per uur) en het feit dat het acht uur duurt voordat de accu's weer zijn opgeladen, maken het onwaarschijnlijk dat particulieren ervoor in de rij zullen staan. Woordvoerders van Fiat zeiden gisteren op een persconferentie dat het Turijnse autobedrijf in eerste instantie mikt op de grote overheidsbedrijven en de lokale overheden.

De auto is 'Elettra' gedoopt. Hoeveel Fiat er zal produceren, hangt af van de vraag van de markt.

De stroom komt van twaalf gelijkgeschakelde loodaccu's van zes volt, die samen 350 kilo wegen en 9,2 Kw produceren. Installatie van nikkel-cadmium accu's zou de actieradius bijna verdubbelen, maar deze zijn zo duur dat Fiat voor deze optie geen prijs wilde noemen.

Fiat zegt dat op de Elettra geen winst wordt gemaakt. De nieuwe auto is vooral bedoeld voor het imago, na verwijten dat het bedrijf lang geen aandacht heeft geschonken aan strengere milieu-eisen. In grote steden als Milaan, Turijn, Rome en Napels is het verkeer in het centrum aan banden gelegd om de luchtvervuiling te beperken.

Met de Elettra zou het stadsverkeer niet alleen schoner en stiller, maar ook wat rustiger worden: de auto doet er tien seconden over om uit stilstand een snelheid van 40 kilometer per uur te bereiken.

    • Marc Leijendekker