Berlusconi eigenaar van Cannon

AMSTERDAM, 8 febr. - De Italiaanse media-tycoon Silvio Berlusconi is de nieuwe eigenaar van de bioscopen van Cannon Nederland. Dat zegt drs. J. Bruinstroop, directeur van de Cannon Group Nederland. De twintig filmtheaters, die het grootste deel van de premiere-bioscopen in de Randstad omvatten, werden eind vorig jaar voor 233 miljoen dollar verkocht aan Cinema 5 Europe, een tot nu toe onbekende vennootschap in Amsterdam. Deze vennootschap is volgens Bruinstroop in handen van Fininvest, de Italiaanse investeringsmaatschappij van Berlusconi waarin tevens Cinema 5, de Italiaanse bioscooptak van Berlusconi is ondergebracht. Cinema 5 Europe wordt geleid door de Italianen De Michelis en Codignoni.

Laatstgenoemde is tevens werkzaam in de bedrijven van Berlusconi. De woordvoerster van Berlusconi ontkent tot op heden iedere betrokkenheid met Cinema 5 Europe. 'Het is niet ons bedrijf', aldus de woordvoerster, die overigens bevestigde dat Codignoni directielid bij Cinema 5 Europe is geworden. Enige juridische aktie wegens het gebruiken van de naam Cinema 5 wordt door Berlusconi niet overwogen, aldus de woordvoerster. Cinema 5 Europe heeft slechts een geplaatst vermogen van 5 miljoen gulden. Het grootste deel van de koopsom van de bioscopen, die overigens direct weer worden teruggehuurd door Cannon Nederland, wordt volgens Bruinstroop gefinancierd met geleend geld.

Bruinstroop onderstreept dat Cinema 5 Europe geen financiele bindingen heeft met de ondernemingen van de Italianen Parretti en Fiorini, de huidige eigenaren van Pathe Communications, de houdstermaatschappij van Cannon. Ook de lening waarmee Cinema 5 Europe de aankoop van de bioscopen financiert is niet afkomstig uit het zakelijke netwerk van beide Italianen. Fiorini en Parretti zijn in het verleden bij herhaling bekritiseerd over de onduidelijke structuur van hun ondernemingen en het creeren van kunstmatige boekwinsten.

    • Steven Adolf