Zakenman verkoopt Gorbatchow

ROTTERDAM, 7 febr. - Op het vliegveld van Boedapest staat Gorbatchow vijfde en in Wenen zelfs derde op de lijst van meest verkochte sigaretten. Het zijn vooral Oost-Europeanen die op weg naar huis in de belastingvrije winkels de nieuwe sigaret aanschaffen, vermoedt de Amsterdamse tabakswarenproducent A. Ravelli. Hij verkoopt sinds een maand de sigaret ook in eigen land. Volgens Ravelli heeft Gorbatchow al een marktaandeel van ruim twee procent. Ter vergelijking, de meest verkochte sigaret is Marlboro met een marktaandeel van 13,5 procent (in 1988). 'Normaal kost het tientallen miljoenen guldens om een naam bekendheid te geven, maar door wat de man uitstraalt respecteert het publiek direct al de naam van mijn nieuwe sigaret', zegt Ravelli. Op het pakje staat een afbeelding van het Kremlin en de woorden 'M Gorbatchow international'. Ravelli prijst de waar aan met 'Glasnost voor rokend Nederland'. Het merk Gorbatchow dateert uit de tijd van Stalin. Ravelli heeft drie jaar geleden het recht op het gebruik van de naam gekocht van een Duitse drankenfabrikant die hem sinds 1936 voert voor wodka. De licentie kostte de Amsterdammer 600.000 gulden - 'gelukkig kon ik gespreid betalen' - maar is volgens hem nu al veel meer waard. 'De Duitse wodka liep de laatste jaren helemaal niet, maar de verkoop vertwintigvoudigde ineens in 1989. Door de veranderingen in Oost-Europa proeft het publiek nu dat de man echt meent wat hij zegt.'

Bij het Benelux merkenbureau kan iedereen een merk deponeren. Het bureau controleert of de naam, of iets dat daar erg op lijkt, nog niet eerder is gedeponeerd. Derden kunnen bezwaar maken tegen de nieuwe merknaam, mits zij daarvoor goede gronden hebben. Dat zou in dit geval alleen de Sovjet-leider zelf kunnen zijn, vermoedt een medewerker van het bureau. 'Een Weense functionaris die een familieband heeft met Michail heeft ons verzekerd dat Moskou elke reclame verwelkomt', zegt Ravelli. 'We hebben daarvan natuurlijk een officieel document gevraagd - leuk voor in de advertenties - maar zover wilden ze niet gaan'.