WK-VOETBAL: Zon als redder

Het wil maar niet regenen in Italie, net als vorige winter, en de boeren klagen steen en been. Maar voor de organisatoren van de Mondiali is die aanhoudende zonneschijn letterlijk een geschenk uit de hemel.

Met een zucht van verlichting zei de burgemeester van Rome, Franco Carraro, maandag: 'Het is nu wel zeker dat alles op tijd klaar zal komen. En dat is vooral te danken aan het mooie weer.'

Op een dikke honderd dagen van de aftrap zijn de meeste stadions voor het wereldkampioenschap voetbal nog niet in orde. Carraro, die ook voorzitter is van het organisatiecomite, gaf grif toe dat dit komt doordat in de meeste plaatsen het werk veel te laat is begonnen. Ter verdediging zei hij dat het met de enorme bureaucratie en met de steeds terugkerende politieke crises nu eenmaal moeilijk besluiten nemen is. Maar de Italiaanse zon heeft het WK gered. Het schrikbeeld van een wereldkampioenschap in stadions waar nog schuttingen omheen staan, en van wegen waaraan nog wordt gewerkt, is de afgelopen maanden een stuk minder groot geworden. Nu staan de schuttingen er nog. In Rome, waar iedere dag een nieuw stukje van de overkapping van de tribune boven de stad uitrijst, als een concurrent voor de Sint-Pieter en het kolossale monument voor Victor Emmanuel. In Florence, waar de plaatselijke voetbalclub vorige week te horen kreeg dat het te gevaarlijk werd in het stadion en dat de thuiswedstrijden daarom voorlopig in Perugia moeten worden gespeeld, 150 kilometer verder. En in Turijn, waar de Braziliaanse president Collor de Mello zondag het nieuwe, nog naamloze stadion mocht bewonderen waar zijn land de eerste drie wedstrijden speelt.

De president was vol lof en zei: 'In zo'n mooi stadion zullen we zeker winnen.'

Ook in het stadion van Palermo, in juni huis van Oranje, zijn de aannemers nog niet klaar, en dat gaat hen waarschijnlijk geld kosten. Volgens het contract moet het stadion op 28 februari gereed zijn. Maar Ernesto Anzon, de secretaris van het plaatselijke organisatiecomite, voorspelde dat het werk nog wel een week of twee, drie langer zal duren. Volgens het contract betekent dat een boete. Nu al proberen aannemers, onderaannemers, leveranciers en plaatselijke politici elkaar de zwarte piet toe te schuiven. Anzon: 'Ik vrees dat dat gaat betekenen dat er uiteindelijk niemand betaalt.

Zo gaat dat vaak hier bij ons in Sicilie.'

Hij geeft wel meer staaltjes van Siciliaanse logica. Hoewel politieke strubbelingen in andere steden de WK-werken hebben opgehouden, vertelt Anzon juist blij te zijn met de politieke crisis. Dat burgemeester en mafiabestrijder Leoluca Orlando tot aftreden is gedwongen door leden van zijn eigen christen-democratische partij, is volgens hem goed voor het WK. 'Het was duidelijk dat ze het op Orlando gemunt hadden, ' aldus Anzon, zonder aan te geven wie 'ze' zijn. 'We waren bang dat ze hem onderuit wilden halen door bijvoorbeeld de verbouwing van het stadion te saboteren. Maar nu zal dat niet gebeuren.'

Toch gaat die verbouwing niet vlekkeloos. Een controlecommissie heeft onlangs een hele reeks overtredingen van de veiligheidsnormen geconstateerd. Hier een doorgang vier centimeter te laag, daar een trap een halve meter te smal. 'Een hele reeks kleine foutjes, ' zegt Anzon. 'Maar als die zijn gecorrigeerd, is de capaciteit van het stadion wel verminderd van 37.000 naar 35.000 pplaatsen.' Op het hoofdkwartier van de WK-organisatie in Rome begint architect Paolo Russo te zeggen dat hij alarmerende berichten wil voorkomen. 'Nu is er geen sprake van vermindering van plaatsen.'

zei hij gistermiddag.

Maar hij sloot niet uit dat als volgende maand het definitieve besluit hierover moet vallen, er toch 'enige posten minder' zullen blijken te zijn. 'Alsof we in Palermo nog niet genoeg problemen hebben, ' verzucht Anzon. 'In het noorden, in Bologna, Turijn, Milaan, is alles veel beter geregeld.'

Voor een deel heeft hij gelijk. Zo moet het San Siro-stadion in Milaan de voetbaltempel van Italie worden, met het WK in te wijden door elf hogepriesters uit Argentinie die de elf offerlammen uit Kameroen zullen slachten. Maar ook in Milaan, waar ze vanuit Sicilie gezien met Oostenrijkse efficientie werken, zijn problemen, onverwachte problemen. De grasmat bijvoorbeeld, die Maradona de slechtste van heel Italie noemde. Inter en AC Milan hebben samen de kosten van een duur systeem betaald dat moet voorkomen dat de mat te hard wordt. Maar door de bouw van de tribune-overkapping is het microklimaat binnen het stadion veranderd en in de doelgebieden moet je nu zoeken naar een grassprietje. Daarom zouden ze in Milaan toch nog graag een buitje hebben.

    • Marc Leijendekker