Regering Z-Afrika: we zullen macht verliezen

KAAPSTAD, 7 febr. - De Zuidafrikaanse regering heeft gisteren voor de eerste keer toegegeven dat de onderhandelingen met het zwarte deel van de bevolking waartoe ze het initiatief heeft genomen, haar in de komende tien jaar wel eens van de macht zou kunnen beroven. Deze opmerkelijke bekentenis werd gedaan door de belangrijkste onderhandelaar van de regering, minister van grondwetszaken Gerrit Viljoen, na president De Klerk de machtigste man in het kabinet.

Op de vraag of hij dacht dat de Afrikaner Nationale Partij, die Zuid-Afrika 42 jaar lang ononderbroken heeft geregeerd, over tien jaar nog steeds aan de macht zou zijn, antwoordde Viljoen na een korte aarzeling dat hij daar niet vanuit ging. 'We zullen niet de enige partij in de regering zijn', aldus Viljoen. 'Er zal dan sprake zijn van een of andere coalitie tussen verschillende partijen. De Nationale Partij zal het niet voor het zeggen hebben, al sluit ik zeker niet uit dat zij in een toekomstig bestel een bijzonder belangrijke rol zal kunnen spelen.'

Tijdens een andere persconferentie gaf minister van buitenlandse zaken Roelof Botha gisteren eveneens toe dat Zuid-Afrika wel eens de weg naar een zwart presidentschap zou kunnen hebben ingeslagen: 'Ik zie niet in wat het uitmaakt wie er aan het hoofd van die regering zal staan, als de komende onderhandelingen resulteren in een regering die gedragen wordt door de meerderheid van alle inwoners van Zuid- Afrika.'