Oud-premier Aruba na ruzie zaal uitgezet

ORANJESTAD, 7 febr. - De politieke schermutselingen op Aruba hebben een grimmig karakter gekregen. Oppositieleider en oud-premier Henny Eman werd maandag tijdens een parlementsvergadering met hulp van de politie de zaal uitgezet. Zijn partij, de AVP, wil nu de immuniteit van ministers en statenleden opheffen om te voorkomen dat die anders ongestraft doorgaan met verkondigen van beschuldigingen, insinuaties en onwaarheden.

De twee grootste partijen op Aruba zijn de AVP van Eman en de MEP onder aanvoering van premier Nel Oduber. Sinds jaar en dag staan deze twee partijen lijnrecht tegenover elkaar. De rivaliserende houding is verleden week intenser geworden als gevolg van enkele recente gebeurtenissen. MEP-minister van justitie, Hendrik Croes, heeft een rechterlijk vonnis naast zich neergelegd om de directeur van een fabriek van de Eman-familie te laten uitzetten. De bevoegde instanties hebben hier voorlopig een stokje voor gestoken, maar de zaak ligt voor verdere behandeling bij de rechtbank.

De AVP leverde felle kritiek op het contract dat het kabinet- Oduber heeft gesloten met de Amerikaanse maatschappij Coastal voor heropening van de voormalige olieraffinaderij, en vooral op het aantrekken van 800 Turkse gastarbeiders voor een jaar, om hieraan te werken. Onder het motto dat de hele bevolking zou moeten kunnen volgen wat waar is van de aantijgingen van AVP- zijde, besloot de regering het debat over dit contract zaterdag rechtstreeks via de lokale televisie uit te zenden. Dit had echter tot gevolg dat meer dan normaal beschuldigingen en insinuaties werden uitgewisseld, zonder dat er duidelijkheid kwam over het agendapunt zelf. Sommigen raakten zodanig verhit dat vlak na de schorsing enkele AVP en MEP- Statenleden bij het verlaten van de zaal met elkaar op de vuist gingen.

Door tussenkomst van de politie kondende gemoederen worden gekalmeerd

Om herhaling hiervan te voorkomen besloot de Staten-voorzitter maandag de vergadering op een andere manier in de hand te houden.

Daarbij kwam hij direct in aanvaring met AVP-leider Eman. Toen Eman doorging met zijn interventies ondanks enkele waarschuwingen, werd hij op bevel van de voorzitter door de politie uit de zaal verwijderd. Uit protest verliet toen ook de rest van de AVP-fractie de zaal. Terwijl de AVP buiten het democratisch gehalte van het parlement van Aruba aan de kaak stelde rondden de regeringsfracties binnen het debat zonder enige moeite af.