'Islamitische martelaren' in Kashmir, betoging Indiers

ISLAMABAD, 7 febr. - De president van Azad Kashmir, het Pakistaanse deel van het probleemgebied Kashmir, heeft gisteren gezegd dat drie moslims die door Indiase grenswachten zijn doodgeschoten 'islamitische martelaren' zijn, maar hij riep zijn mensen op zich in te houden. President Sardar Abdul Qayyum Khan had eerder gezegd dat hij bereid was zelf een mars naar de grens te leiden, maar gisteren zei hij dat de tijd daar nog niet rijp voor was: 'Op dit moment wil ik de zaken niet laten escaleren.'

Duizenden Pakistaanse moslims betoogden maandag aan de grens met de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir tegen de Indiase overheid die ze ervan beschuldigen de islamieten in de deelstaat te onderdrukken.

Enkele betogers passeerden de grens bij de Pakistaanse plaats Sochaitgarh en werden neergeschoten. De grens is in feite een bestandslijn sinds de oorlogen tussen India en Pakistan om Kashmir in 1947-48 en 1965.

In Srinagar, de zomerhoofdstad van Jammu en Kashmir, hielden duizenden Indiase studenten gisteren een tegenbetoging. 'Weg met Pakistan', riepen ze als antwoord op de leus van de Pakistaanse betogers 'weg met India'. India en Pakistan hebben elkaar herhaaldelijk beschuldigd van de ongeregeldheden in Jammu en Kasmir waar de afgelopen weken meer dan 80 mensen om het leven zijn gekomen bij acties van separatistische moslims en tegenacties van het Indiase leger. New Delhi heeft inmiddels gelast dat alle verslaggevers de deelstaat moeten verlaten.

(Reuter, UPI)