Hussein wil top Arabische Liga over Sovjet-joden

AMMAN, 7 febr. - De Jordaanse koning Hussein heeft gisteren in een vraaggesprek met een Koeweitse krant voorgesteld om met spoed een bijeenkomst van de Arabische Liga te houden over de emigratie van Sovjet-joden naar Israel. De Jordaanse vorst omschreef de stroom joodse immigranten in Israel en de vestiging van een deel van hen in de bezette gebieden als een reeel gevaar voor de Arabische wereld. Hussein besprak gisteren de kwestie van de immigratie eveneens telefonisch met de Syrische president Hafez al-Assad. De Jordaanse regering vreest dat Israel in overeenstemming met de wensen van rechtse groeperingen in het land duizenden Palestijnen de grensrivier de Jordaan over zal zetten. Voor veel rechtse Israeliers vormt Jordanie een alternatief vaderland voor de Palestijnen. Een Arabische delegatie zal binnenkort naar Moskou, Washington en Dublin (de huidige voorzitter van de EG) reizen om de zaak te bespreken en te proberen de uittocht van joden uit de Sovjet-Unie tegen te gaan. Het PLO-parlement in ballingschap heeft gisteren Sovjet-leider Michail Gorbatsjov opgeroepen om de emigratie van Sovjet-joden naar Israel een halt toe te roepen. (Reuter, AP)