GPA vangt vis met Nigel Lawson

ROTTERDAM, 7 febr. - GPA, de grootste leasemaatschappij van vliegtuigen in de wereld, heeft opnieuw een bekende vis gevangen.

Het is Nigel Lawson, de vroegere Britse minister van financien die na een reeks aanvaringen met premier Thatcher in oktober vorig jaar het veld ruimde. Als nieuwe commissaris van GPA zal Lawson in het gezelschap komen te verkeren van vooraanstaande figuren als Dr. Garret FitzGerald (oud-premier van Ierland), Sir John Harvey-Jones (oud-topman van ICI), S. Morohashi (president van Mitsubishi Corporation) en P. D. Sutherland (oud-EG-commissaris). GPA, gevestigd in een kantoor op een strook belastingvrije grond in Shannon aan de Ierse westkust, werd vijftien jaar geleden onder de naam Guinness Peat Aviation opgericht door Tony Ryan, zoon van een treinmachinist uit Tipperary. Op dit moment beschikt de leasemaatschappij al over een vloot van ongeveer 200 vliegtuigen die zijn verhuurd aan 64 luchtvaartmaatschappijen in 35 landen. De omvang van de vloot zal de komende jaren verdrievoudigen. GPA streeft er na in 1995 40 a 45 procent van de snelgroeiende leasemarkt van nieuwe vliegtuigen in handen te hebben en heeft daarom de afgelopen tijd honderden vliegtuigen besteld bij onder andere Boeing, McDonnell Douglas en Fokker. Om de snelle expansie te realiseren heeft GPA - niet aan de beurs genoteerd in tegenstelling tot zijn grote Amerikaanse concurrent ILFC - een uitgebreid netwerk van partners om zich heen gespannen.

Aandeelhouders zijn, behalve oprichter Ryan zelf en het personeel, Mitsubishi, Long Term Credit Bank of Japan, Aer Lingus, Prudential Insurance, Air Canada en Hanson.

In het operationele vlak is GPA samenwerkingsverbanden aangegaan met zowel vliegtuigfabrikanten als luchtvaartmaatschappijen en financiele instellingen. Zo richtte GPA drie jaar geleden een joint venture op met Fokker (25 procent) en Mitsubishi (25 procent) voor het leasen van Fokker 100 vliegtuigen. In het laatste, op 31 maart vorig jaar afgesloten boekjaar, behaalde GPA een netto winst van ruim 152 miljoen dollar bij een omzet van ruim een miljard dollar. In de resterende negen maanden van 1989 steeg de winst met ruim 60 procent naar 179,4 miljoen dollar bij een omzet van 1,25 miljard dollar, zo maakte GPA gisteren bekend.