Enquete: groot verlies VVD, D66 streeft liberalen voorbij

DEN HAAG, 7 feb. - Als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden worden zou gehouden, zou de VVD terugvallen tot het niveau van de jaren zestig. Volgens een opiniepieling van het Nipo is de VVD van fractievoorzitter Voorhoeve nu niet groter dan ze was toen ze nog werd geleid door Toxopeus en Geertsema. Het Nipo voorspelt zestien zetels, het niveau waarop Wiegel de partij aantrof toen hij in 1971 fractieleider werd. De popularisering waardoor de VVD de afgelopen twee decennia zo groeide, zou daarmee geheel te niet gedaan worden. De VVD zou zelfs de vierde partij van het land worden. Volgens het Nipo zou D66 de VVD nu voorbijstreven en op zeventien zetels uitkomen. Fractieleider Voorhoeve maakt zich overigens geen zorgen. Hij verwacht dat de VVD zich weer kan profileren zodra het kabinet, dat nu het tij mee heeft, zijn eerste cijfers moet presenteren. 'In het voorjaar zal blijken dat de plannen van het kabinet niet goed onderbouwd zijn, dan komt de VVD terug', aldus Voorhoeve. Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan volgt de eerste toets voor zowel oppositie als regeringscoalitie.