C. H. Vellenga, oud-commodore van de Lloyd, overleden

C. H. Vellenga, oud-commodore van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd, die zondag is gestorven, heeft een loopbaan gehad die zich afwisselend bij de marine en de koopvaardij afspeelde. Hij was een geboren Rotterdammer (van 1892), bezocht de Kweekschool voor de zeevaart in Amsterdam en begon zijn loopbaan in 1910 als stuurmansleerling bij de Rotterdamsche Lloyd. Als buitengewoon adelborst trad hij in 1914 in dienst van de Koninklijke marine reserve. In beide functies klom hij op, tot gezagvoerder bij de Lloyd in 1936, tot commodore van de Willem Ruys in 1947 en tot kapitein-ter- zee KMR een jaar later. In de oorlogsjaren werkte hij als chef scheepvaart bij het rijksarbeidsbureau en als accountant bij de distributiedienst van het ministerie van economische zaken. Na de bevrijding keerde hij als gezagvoerder terug bij de Lloyd. In 1949 ging kapitein Vellenga met pensioen. Hij was nog een aantal jaren rijkshavenmeester in Rotterdam en lid van een aantal nautische en vaartechnische commissies. Cecil Howard Vellenga werd 97 jaar. De crematie geschiedt morgen op Westerveld. HM(QR)