Baker eens met Genscher: Geen troepen van Westen op gebied DDR

PRAAG/BONN, 7 febr. - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, stemt in met het idee van zijn Westduitse collega, Hans-Dietrich Genscher, dat een verenigd Duitsland lid kan zijn van de NAVO, maar dat op het grondgebied van de DDR geen Westelijke troepen zullen worden gelegerd. Volgens dit plan zouden de Sovjet-troepen daar voorlopig nog kunnen blijven. Een hoge Amerikaanse functionaris heeft Bakers instemming bekendgemaakt aan boord van het vliegtuig waarmee de minister naar Praag vloog, waar hij inmiddels een ontmoeting had met de Tsjechoslowaakse president Havel. Genscher heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen 'uitbreiding van de NAVO tot de Oder- Neissegrens' (tussen de DDR en Polen). Het afzien van legering van Westelijke troepen op het grondgebied van de huidige DDR komt volgens de Westduitse minister tegemoet aan de veiligheidsbelangen van de Sovjet- Unie. De hoge Amerikaanse functionaris zei dat Genschers suggestie 'een manier is om de structuur van de NAVO overeind te houden en de veiligheid te handhaven'. Minister Baker zal vrijdag een ontmoeting hebben met Sovjet- leider Gorbatsjov, die vorige week verklaarde dat 'het principe van de Duitse eenheid niet langer in twijfel kan worden getrokken'.

Gorbatsjov zei dit bij een ontmoeting met minister-president Modrow van de DDR. Modrow kwam daarop met een plan voor een verenigd maar neutraal Duitsland, maar dat werd direct door Bonn afgewezen. (AP, Reuter) Onze correspondent in Bonn voegt hieraan toe: De in en buiten de Bondsrepubliek veel besproken kwestie van de Pools-Duitse grens, de Oder-Neissegrens, is langzamerhand 'van ondergeschikt belang'.

Dit heeft de Poolse minister van buitenlandse zaken, Skubiszewski, gisteren gezegd na een bezoek aan zijn Westduitse collega, Genscher. Skubiszewski zei dat hij na de 'geruststellende verklaringen' van Genscher en bondskanselier Kohl (vorig najaar in Polen en vorige maand in Parijs) over Bonns standpunt aangaande het definitieve karakter van de Poolse westgrens geen twijfel heeft. Hij voegde daaraan toe dat zijn regering voor zelfbeschikking van het Duitse volk en Duitse eenheid is, mits die eenheid wordt ingebed in een Europees eenwordingsproces. Skubiszewski sprak gisteren ook met de Westduitse minister Waigel (financien) over het Westduitse economische steunprogramma voor Polen en met oppositieleider Vogel (SPD). Zijn bezoek aan Bonn is een uitvloeisel van de, vorig najaar met Kohl in Warschau afgesproken, geregelde Pools-Westduitse consultaties. Pag.5: Thatcher niet van harte achter Bush/ Sociaal-democraten op kop bij peiling in DDR