Austral zakt opnieuw fors: nu 15 procent

ROTTERDAM, 7 febr. - De Argentijnse munt, de austral, kelderde gisteren met 14,8 procent, na eerder deze week al met ruim 7 procent te zijn gedaald. De devaluatie wordt gezien als uiting van het falende beleid van president Carlos Menem, die ondanks economische noodmaatregelen in de afgelopen maanden er niet in slaagt het vertrouwen in de Argentijnse economie te herstellen. De duikvlucht van de munt wordt volgens analisten veroorzaakt door de geldcreatie van de Argentijnse centrale bank. De geldontwaarding bedroeg 40 procent in december en zal in januari en februari naar verwachting uitkomen op 70 of 80 procent. De dollar vervult momenteel een sleutelrol in de Argentijnse economie.

De prijzen van consumentengoederen zijn direct gerelateerd aan de wisselkoers met de dollar. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) besloot gisteren om de uitbetaling van een reeds eerder toegezegde lening op te schorten totdat de regering Menem een nieuwe intentieverklaring over het economische beleid ondertekent. Menem en het IMF verschillen ondermeer van mening over de te verwachten inflatie voor 1990. De regering voorziet 150 procent inflatie, het IMF 300 procent.