Vijf miljoen geeist van veevoederbedrijf

ZUTPHEN, 6 febr. - Tegen het veevoederbedrijf Alpuro uit Uddel is gisteren voor de economische politierechter in Zutphen een boete geeist van 50.000 gulden wegens het in voorraad hebben en leveren van het groeimiddel salbutamol. Verder werd vijf miljoen gulden geeist als ontneming van het onrechtmatig verkregen voordeel. Tegen de directeur van het bedrijf werd 25.000 gulden boete geeist.

Officier van justitie mr. L. R. Montijn vroeg de rechtbank ten slotte het bedrijf twee jaar onder bewind te stellen van de Veterinaire Hoofdinspectie. Salbutamol, een geneesmiddel tegen aandoeningen van de menselijke luchtwegen, mag niet bij dieren worden gebruikt. Een getuige-deskundige zei gisteren voor de rechtbank dat kalveren met dit middel vijf tot tien procent harder kunnen groeien.

De Algemene Inspektie Dienst (AID) onderzocht Alpuro in augustus vorig jaar na een tip uit West-Duitsland dat bij de Duitse vestiging van het bedrijf het middel clenbuterol, ook verboden voor gebruik bij dieren, was aangetroffen. Bij bezoeken aan het Nederlandse bedrijf en aan kalvermesters die op contractbasis met Alpuro samenwerken, werd geen clenbuterol maar wel salbutamol gevonden.

Door het middel te gebruiken heeft Alpuro de export van Nederlands kalfsvlees in gevaar gebracht, aldus de officier van justitie.

Sluiting van de grenzen door bijvoorbeeld Italie zou een miljoenenschade kunnen opleveren. Het bedrijf heeft bovendien een oneerlijke voorsprong genomen op concurrenten die zich wel aan de regels houden. Clenbuterol en salbutamol behoren tot de zogeheten 'beta-blokkers'. Salbutamol wordt in het lichaam sneller afgebroken, waardoor controle moeilijker wordt. Het gebruik als groeistimulator bij vee is zo recent dat nog geen onderzoek is gedaan naar eventuele schadelijke gevolgen. De raadsman van het bedrijf betwistte dat de opgespoorde salbutamol een werkzame hoeveelheid was, maar volgens officier van justitie Montijn wil de consument nu eenmaal 'geen kunstmatige rommel in zijn vlees'.

De salbutamol was verwerkt in het middel 'K-Sal', een ingredient van kalfsvoeder. De directeur van het bedrijf zei dat hij daarvan niet op de hoogte was geweest. Hij had een kruidenmengsel op homeopathische basis besteld en hij, zijn laboratoriumchef, noch de veearts van Alpuro wist wat daar precies in zat. Uitspraak op maandag 19 februari.