'Verdachte moord op Bestebreurtje had een alibi'

DEN HAAG, 6 febr. - De man die volgens de hoofdverdachten van de moord op de Rotterdamse 'bingokoning' J. Bestebreurtje is aangewezen als de werkelijke moordenaar, had een alibi. Een anonieme getuige heeft verklaard dat de man, de 31-jarige Henk van R., op het tijdstip van de moord op de camping Duinrell in Wassenaar aan het inpakken was. De Rotterdamse politieman die de leiding had van het onderzoek, verklaarde dit gisteren voor het gerechtshof in Den Haag. De politie wil de naam van de getuige niet noemen, omdat zij bang is dat hij wordt beinvloed door de familie van een van de hoofdverdachten.

John Bestebreurtje (41) werd op 12 augustus 1988 in zijn auto doodgeschoten door de duopassagier van een motorfiets. De Hagenaar Cor S. (27) en de Belg Rik U. (34) zijn daarvoor veroordeeld tot vijftien jaar gevangenis. Cor S. zou Bestebreurtje hebben willen doden om zijn broer te wreken, die in een vuurgevecht door een lijfwacht van Bestebreurtje was gedood. Een zus van S. heeft verklaard dat haar man, Henk van R., haar de moord had bekend.

Van R. werd kort daarna met zijn broer doodgeschoten door een onbekende. Een pakketje met kleding dat op aanwijzing van Rik U. is opgedregd in een vijver in Hoogland, bevat een geluiddemper die past op het moordwapen. Volgens het gerechtelijk laboratorium is hij vrijwel zeker niet gebruikt. Uit proefschoten is gebleken dat de sporen op de munitie afwijken van die op de kogels die op Bestebreurtje werden afgevuurd.

In Hoogland werd ook een trainingsbroek gevonden die Henk van R. zou hebben gedragen, maar zijn weduwe herkende die niet.

De behandeling van de zaak wordt op 19 februari voortgezet.