RJR Nabisco

Het Amerikaanse tabak- en voedselconcern RJR Nabisco heeft vorig jaar een verlies geleden van 1,15 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg de nettowinst nog 1,4 miljard dollar, zo is in New York bekendgemaakt. Het negatieve resultaat is rechtstreeks het gevolg van de overneming van het concern door Kohlberg, Kravis Roberts (KKR) begin vorig jaar. KKR betaalde 25 miljard dollar voor RJR Nabisco. Het ging om een zogenoemde leveraged buy-out, hetgeen inhoudt dat de overneming voor een groot deel wordt gefinancierd uit middelen van het over te nemen concern. RJR Nabisco was vorig jaar 3,38 miljard dollar kwijt aan rente en aflossing tegen 549 miljoen in het jaar ervoor.

Er werd vorig jaar ook voor ongeveer vijf miljard dollar aan activa afgestoten. Zo deed RJR Nabisco zijn Europese voedselactiviteiten over aan het Franse concern BSN voor 2,5 miljard dollar. Naar verwachting zal er in augustus dit jaar nog een bedrijfsonderdeel worden verkocht voor tussen de 500 miljoen en een miljard dollar. De winst uit de normale activiteiten van het concern steeg met 5,3 procent tot 2,62 miljard dollar. De omzet was met 12,76 miljard dollar een procent groter dan in 1988. In de tabaksector groeide de omzet met 1,2 procent tot 6,98 miljard dollar en in de voedselsector met 3,9 procent tot 5,78 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Lou Gerster, afkomstig van American Express, heeft verklaard tevreden te zijn met de gang van zaken in het eerste jaar dat de onderneming in prive-bezit is.