Rel om 'rebelse' cricketers niet geluwd

PIETERMARITZBURG, 6 febr. - Ali Bacher, de voorzitter van Zuid-Afrika's Cricket Unie (SACU), kijkt geschokt als hij met zijn omstreden groep Britse spelers de straten van Pietermaritzburg binnenrijdt, een stad in het heuvellandschap van Natal. 'No racist sport, stop apartheid sport', staat er op een aantal plakkaten waarmee jonge zwarten staan te zwaaien. Bacher meende dat het massale protest tegen de 'rebellenreis' van de Britten wel zou luwen na de indrukwekkende toespraak die president De Klerk eind vorige week hield in Kaapstad: het ANC wordt immers toegelaten en ANC-leider Nelson Mandela komt binnenkort vrij.

Bacher en de Britten worden echter door vierduizend meest zwarte demonstranten onthaald op een fluitconcert en de spelers krijgen stenen en lege Coca-Colablikjes naar het hoofd geworpen. 'Gatting go home!', wordt de aanvoerder van de spelersgroep, de voormalige captain van het Britse nationale cricketteam Mike Gatting, toegeroepen. Gatting, die voor zijn Zuid- Afrika-tournee van zeven weken een bedrag van 600.000 gulden ontvangt, haalt zijn schouders op, weigert elk commentaar en springt de bus in om naar het hotel bij Durban te rijden. In dat hotel hebben Gatting en zijn spelers het ook niet altijd even makkelijk: het zwarte personeel weigert de cricketploeg te bedienen. De spelers, die met de tournee elk een bedrag van 300.000 gulden verdienen, moeten er zelf hun bedden opmaken en zij moeten zelf hun ijsjes halen die zij bij het zwembad van het luxueuze hotel verorberen. De Britten doen daar niet moeilijk over, want zij krijgen immers hun geld. Maar de SACU zit wel met een nijpend probleem: voor de tour is geen geld van sponsors binnengekomen. Veel bedrijven vreesden boycotacties van de zwarte actiegroepen als zij de reis zouden financieren. Daarom moet de SACU, wellicht met enige steun van de regering, zelf diep in de buidel tasten. Voor Bacher is de luidruchtige en vijandige ontvangst in Natal een bittere teleurstelling. Bij eerdere wedstrijden, in Kimberley en Bloemfontein, ontstond er ook massaal protest, dat was georganiseerd door het Nationale Sport Congres (NSC), een relatief jonge organisatie die zwarten in hun woonoorden mobiliseert voor een internationale sportboycot van Zuid-Afrika. Het protest liep toen uit op vechtpartijen met de politie, die de omgeving van de sportvelden afzette en de demonstranten met honden en traangasgeweren opwachtte.

Pag.10: Nog lang geen gemengde sportbeoefening

    • Derk-Jan Eppink