Palestijn gearresteerd na aanslag op Israeliers

KAIRO/TEL AVIV, 6 febr. - De Egyptische politie heeft een van de terroristen gearresteerd die zondag bij een aanslag op een toeristenbus bij Kairo negen Israeliers hebben gedood. Volgens het officiele persbureau MENA gaat het om een Palestijn die twee weken geleden naar Egypte is gekomen. Naar in veiligheidskringen in Kairo verluidt ondervraagt de politie tevens de Palestijnse chauffeur van de bus over eventuele samenwerking tussen hem en de bestuurder van de witte Peugeot 505 die de bus tot stoppen dwong. Kranten in Kairo melden vandaag dat de Peugeot was gehuurd door twee Palestijnen met Jordaanse paspoorten. Het radiostation van het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina - algemeen commando (PFLP-gc) - eiste gisteren de verantwoordelijkheid voor de aanslag op voor Jihad Islami, een in bezet gebied opererende fundamentalistisch-islamitische Palestijnse groep. Het radiostation zond een verklaring uit van, zoals het zelf meldde, een van de daders van de aanslag. Deze zei dat er geen verzoening met de Israeliers mogelijk was en veroordeelde PLO-leider Arafat wegens 'samenzwering' tegen de Palestijnen. (Reuter, AFP) Onze correspondent Salomon Bouman voegt hieraan toe: premier Yitzhak Shamir heeft gisteren een dringend beroep op Egypte gedaan alle daders van de aanslag op de autobus op te sporen en zwaar te straffen. In een korte regeringsverklaring in de Knesset, het parlement, stelde hij Kairo verantwoordelijk voor de veiligheid van de Israeliers die Egypte bezoeken 'zodat zij geen prooi zijn voor moordenaars'.

De Israelische media maken uitvoerig gewag van de golf van verontwaardiging die de aanslag op de Israelische toeristen in Egypte heeft losgemaakt. Ook de veroordeling door de PLO van de overval op de bus en een gelijkgestemde verklaring van Palestijnse persoonlijkheden in de bezette gebieden van gistermiddag is vandaag voorpagina-nieuws. Vanmorgen zijn Likud-leider premier Shamir en minister Ariel Sharon overeengekomen de bijeenkomst van het centrale comite van Likud, die wegens de tragedie in Egypte is uitgesteld, maandag in Tel Aviv te houden. Over de agenda zijn ze het niet eens geworden. Het blad Hadashot meldt vandaag dat een geheime opiniepeiling in Likud heeft uitgewezen dat meer dan 50 procent van de ondervraagden voorstander is van opneming van uitgewezen Palestijnen en Palestijnen uit Oost-Jeruzalem in de Palestijnse delegatie waarmee Israel zou moeten onderhandelen over verkiezingen in de bezette gebieden. De samenstelling van de Palestijnse delegatie is het politieke hoofdthema van de door Sharon aangevoerde oppositie tegen Shamir. Intussen gaan de voorbereidingen door voor een grote Israelische vredesdemonstratie in Egypte, waar ook PLO-leider Yasser Arafat zou verschijnen. Het ziet ernaar uit dat deze gebeurtenis waaraan 1.000 Israeliers zullen deelnemen, in maart zal plaatshebben. De afgelopen dagen hebben afgevaardigden van het organiserend comite in Kairo met de Egyptische autoriteiten besprekingen gevoerd over de veiligheidsmaatregelen.