Opvolger hockeybondscoach Jorritsma officieel benoemd; Rob Bianchi niet naar WK

ROTTERDAM, 6 febr. - Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft Rob Bianchi gisteravond officieel benoemd als opvolger van bondscoach Hans Jorritsma. Al drie weken geleden werd bekend dat de voormalige profvoetballer van DWS en FC Amsterdam voor deze functie was benaderd en interesse had getoond. Er moesten toen alleen nog een paar details worden besproken. Bianchi die als leraar lichamelijke oefening verbonden blijft aan de Scholengemeenschap voor Beroepsonderwiujs in Amsterdam-Noord heeft een contract tot en met het Europees kampioenschap van 1991 in Parijs gekregen. Bianchi zal niet naar Pakistan reizen om het Nederlands elftal tijdens het wereldkampioenschap dat van 12 tot en met 23 februari in Lahore wordt afgewerkt aan het werk te zien. Hij heeft geen tijd, omdat hij zijn club Kampong op de tweede helft van de competitie moet voorbereiden. 'Ik kan het niet maken om nu weg te gaan. Ik ben tot het einde van het seizoen in dienst van Kampong en dat gaat voor', aldus Bianchi. Kampong is momenteel koploper in de hoofdklasse. Bianchi vertrouwt derhalve op de informatie over het WK die hij van Jorritsma zal krijgen. Bianchi en Jorritsma waren studiegenoten op de Academie voor Lichamelijke Oefening in Amsterdam. 'Ik vind het nog steeds jammer dat Jorritsma ermee ophoudt.' Jorritsma zegt op zijn beurt Bianchi een goede keuze te vinden.

'Hij heeft zichtbaar voor iedereen goed werk geleverd in het hockey', zegt de vertrekkende coach. 'Hij heeft een geweldige ervaring in de sportwereld en ik weet zeker dat Bianchi op zijn eigen manier iets kan toevoegen aan het Nederlands elftal.'

Bianchi zegt 'geen revolutionaire plannen' met de ploeg te hebben.

Hij zal de lijn van Jorritsma doortrekken. 'Van mij mogen ook alle spelers blijven', aldus Bianchi. 'Ik wil na het WK weleens horen wie er nu werkelijk stoppen.'

Tom van 't Hek behoort tot de spelers die het voornemen hebben om na Lahore afscheid te nemen. De speler van Kampong heeft echter voor zijn vertrek naar Pakistan gezegd over een verlenging van zijn internationale loopbaan te denken als de door hem hoog gewaardeerde Bianchi de opvolger van Jorritsma zou worden.

'Als Van 't Hek speelt zoals hij nu speelt is het een perfecte kracht', zegt Bianchi. De 41-jarige Amsterdammer zou graag zien dat Nederland in Lahore wereldkampioen wordt. 'Veel mensen kunnen dat niet geloven. Zij zijn van mening dat het nadelig voor mij is als de ploeg in Pakistan eerste wordt. Dat vind ik onzin. Het gaat om het Nederlandse hockey en niet om Rob Bianchi. Na het WK ga ik pas aan de slag en dan hoop ik ook dat het goed gaat.'

Bianchi is per 1 mei in dienst van de KNHB. Hij zal dan nog een maand lang zijn werkzaamheden bij Kampong en het Nederlands elftal moeten combineren. In juni zal Bianchi zijn debuut op de bank bij Oranje maken tijdens een toernooi in Amstelveen waaraan alle toplanden zullen meedoen. Bianchi hoopt dat de huidige manager en assistent-trainer Joost Bellaart in functie zal blijven. Bellaart heeft aangekondigd ook bij Oranje te zullen vertrekken. Hij heeft moeite deze taak met zijn werkzaamheden bij een Haags pr-bureau te combineren. Bianchi wil echter na het WK nog een gesprek hebben met Bellaart, die ook bij de spelers goed ligt.