Noorse trui, open hemd en pullover kleuren Oostduitse Volkskammer

OOST-BERLIJN, 6 febr. - Het was ook wel erg saai geworden in de Volkskammer. De leden van de communistische jeugdfractie van de FDJ dragen al sinds weken hun felblauwe padvindershemden niet meer en bij de meeste overige SED-afgevaardigden, inclusief premier Modrow, ontbreekt het partijspeldje op het revers. Het speldje van hun nieuwe partij, PDS, is er nog niet. Sinds gisteren is de aanblik weer wat bonter geworden. Met de acht oppositieleden die als minister toetraden tot het kabinet-Modrow namen een Noorse trui, een open hemd uit een dumpstore en een oude pullover plaats in de regeringsbanken.

Een paar hadden hetzelfde pak aan als normaal, alleen Wolfgang Ullmann van Demokratie Jetzt, tot voor kort een 'vijand van de grondwet', had zijn gevoelens vorm gegeven met een zwart kostuum en een grijze das, alsof hij naar een bruiloft ging. De twee theologen, de twee natuurkundigen, de wiskundige, de ingenieur, de milieudeskundige en de sociologe hebben het aantal ministers in dit nieuwe 'kabinet van nationale verantwoordelijkheid' op 35 gebracht, waarmee de PDS wat aantal ministers betreft in de minderheid is gekomen. Maar ook de voormalige systeemcritici blijven Duitsers. Het eerste oppositionele ministeriele geluid kwam van Walter Romberg (SPD) en het betrof een 'noodzakelijke correctie'. Hij was door voorzitter Gunter Maleuda als 'professor' aangekondigd, en 'ik ben slechts doctor in de wiskunde'.

Verder waren de acht (de negende, van Vereinigte Linke, weigerde toe te treden wegens Modrows Duitslandpolitiek) zeer cooperatief. Ze waren weliswaar toegetreden als 'minister zonder portefeuille' en zullen daarom met bestaande ministers een duo- baan vormen maar, nu de Volkskammer het vroeg, waren ze ook bereid directe verantwoordelijkheid te nemen. Daarop stemde de Volkskammer in met de uitbreiding van het kabinet, dat nu maar liefst dertien partijen en groeperingen telt. En men deed dat niet eens in de traditie van applausmachine. Er bleken 16 leden tegen en 73 onthoudingen. Oefening baart kunst. Terwijl de Volkskammer voorheen in ruil voor 500 Ost-mark per maand slechts twee of drie keer per jaar werd opgetrommeld om ergens voor te applaudisseren, was de zitting van gisteren al de zevende in goed drie maanden. Dit allemaal wegens de ernstige toestand in het land die, zoals Modrow zei in zijn pleidooi voor zijn herenigingsconcept, 'zich in een week tijd verder heeft verslechterd'.

'Anders dan onder brede verantwoordelijkheid kan de DDR niet meer worden geregeerd.'

Bij de bespreking in tweede lezing van de kieswet werden opnieuw onderdelen geschrapt die op verzet stuitten van de Ronde Tafel of op verzet van de tijd. Gezien de uitermate korte periode tot de verkiezingen van 18 maart besloot men de voorwaarde te schrappen dat partijen en groepen in een kieskring slechts mee kunnen doen als ze duizend handtekeningen kunnen overleggen. Nu hoeft men alleen een program, een statuut en een protocol over de democratische keuze van de kandidaten op tafel te leggen.