Malaise vastgoed VS drukt winst European American Bank

NEW YORK, 6 febr. - European American Bank, waarin Amro een belang heeft van 43,18 procent, heeft afgelopen jaar minder winst geboekt dan werd verwacht door de malaise in de Amerikaanse onroerend goed-sector. De bank heeft in het laatste kwartaal een voorziening getroffen van 23,6 miljoen dollar voor leningen in die sector. Mede daardoor daalde de netto-winst van 97,2 miljoen dollar in 1988 tot 61,3 miljoen dollar. Topman Raymond Dempsey van de European American Bank (EAB) heeft dat gisteren bekendgemaakt. De malaise in de onroerend goed-sector heeft al diverse banken in de Verenigde Staten in problemen gebracht. De prijzen zijn niet veel lager, maar huizen die op de markt zijn, worden minder snel gekocht, aldus Dempsey. Hij verwacht niet dat de bank in de nabije toekomst opnieuw speciale voorzieningen zal moeten treffen, maar hij sluit niet uit dat in de loop van het jaar kleine bedragen opzij zullen moeten worden gezet.

Hij verwacht dat de inkomsten uit onroerend goed over twee jaar zullen verbeteren. EAB heeft ongeveer 43 procent van zijn portefeuille uitstaan in onroerend goed-leningen. Van de nettowinst van 61,3 miljoen dollar zal aandeelhouder Amro op grond van zijn deelneming en tegen de huidige koers ongeveer 50 miljoen gulden mogen meenemen in zijn boeken. Dempsey zei dat van de ongeveer 1,44 miljard dollar aan onroerend-goedleningen op dit moment de terugbetaling van ongeveer 80 miljoen dollar - circa 5,5 procent - dubieus is. Van de totale portefeuille van 3,3 miljard dollar is 167,4 miljoen dollar (5 procent) dubieus, maar nog niet afgeschreven. Met de toevoeging van 23,6 miljoen dollar aan de stroppenpot in het afgelopen kwartaal bracht EAB haar totale reserve op 87 miljoen dollar.

Dat komt overeen met 2,62 procent van de totale portefeuille. Het resultaat van 61,3 miljoen staat tegenover 97,2 miljoen in 1988. Van het resultaat van 1988 bestond ongeveer 32 miljoen uit een eenmalige bate. Vorig jaar had EAB een eenmalige bate van 5,1 miljoen dollar.

    • Michiel Bicker Caarten