Kernafval in Goes blijkt conservenblik

GOES, 6 febr. - Bij de reinigingsdienst in Goes is in december een containertje met hoog-radioactief afval uit de kerncentrale in het Belgische Doel gevonden. Tenminste, dat beweerde de Goese wethouder G. R. Heerebout gisteravond tijdens een informatie- avond van de gemeente. De wethouder kon de aanwezigen geruststellen: er was geen straling vrijgekomen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene in Bilthoven stelde een onderzoek in. Heerebout wist niet dat het onderzoek al lang was afgesloten. Een verslaggever van de Provinciale Zeeuwse Courant verwerkte de informatie van Heerebout tot een bericht dat vanmorgen in de krant verscheen. Het leverde de gemeente verscheidene telefoontjes van verontruste Goesenaren op, ANP en Teletekst zorgden voor verdere verspreiding van het nieuws.

Volgens de wethouder had een vuilnisophaler in december tussen huisvuil een aluminium koker aangetroffen die later 'de in asfalt gewikkelde container met kernafval' bleek te bevatten. De man legde het pakket apart voor de oud-ijzerhandelaar in de veronderstelling dat het nog wat geld zou opbrengen. Een week lang lag de goed afgesloten koker in de laadruimte van een vrachtwagen van de Goese reinigingsdienst. Pas bij de schroothandelaar werd ontdekt dat het om hoog-radioactief afval ging, aldus de wethouder gisteravond. De politie werd erbij gehaald, de brandweer verrichtte metingen en constateerde dat er geen straling was vrijgekomen. Navraag bij het RIVM vanochtend leert dat het om een 'misplaatste grap' gaat, waarvan de gemeente Goes nog niet op de hoogte was. De container met hoog-radioactief afval bleek 'een doodgewoon conservenblik' dat deskundig was dichtgesoldeerd. De daarop aangebrachte stickers met het opschrift 'Watch out, this tin contains high radioactive material from Doel Belgium' en gegevens over de betreffende hoeveelheden plutonium en uranium waren slechte imitaties, aldus een woordvoerster van het RIVM, gemakkelijk van echt te onderscheiden. 'Hoe heet die wethouder?' vraagt de woordvoerster van het RIVM die het opzienbarende nieuws ontzenuwt. 'Dan ga ik hem even bellen.'