'Groei in USSR daalt dit jaar voor het eerst na 1945'

DAVOS, 6 febr. - Voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog zal het bruto nationaal produkt van de Sovjet-Unie dit jaar dalen. Dat zei Ed Hewett, een van Amerika's meest eminente Sovjet-experts en lid van het Brookings Institute gisteren op het World Economic Forum in Davos. Volgens Hewett is het alleen tegen een hoge inflatie en slechte kwaliteit van de produktie mogelijk een groei van consumptie te bereiken van 18 procent die premier Ryzjkov voor dit jaar heeft beloofd. De beslissing van de Sovjet-regering om de investeringen in de olie-industrie te verminderen, noemde Hewett 'rampzalig'. Hij bevestigde overigens dat de Russen hem hadden gezegd dat er binnen een jaar een burgeroorlog uitbreekt in de Sovjet-Unie. , Ik geloof het niet', zei Hewett, eraan toevoegend dat de Sovjet-autoriteiten geen enkele ervaring hebben met het oplossen van conflicten anders dan door repressie en geen enkel idee hebben over de manier waarop het systeem zou kunnen overleven met 80 politieke partijen.