Damrak doet stapje terug in rustige markt

AMSTERDAM, 6 febr. - Weinig handel en kleine koersbewegingen kenmerken nog steeds het klimaat op de internationale financiele beurzen. Wall Street sprong er gisteren nog enigszins uit, maar Tokio kwam nauwelijks van zijn plaats en Amsterdam zakte kalmpjes weg. AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn ook de obligatiekoersen vandaag verder omlaag gegaan. De markten houden duidelijk rekening met een verdere rentestijging en bij de meest verhandelde staatsfondsen in Amsterdam traden in de ochtenduren dalingen op tot ongeveer vier dubbeltjes. Met argusogen wordt gekeken naar de veiling van Amerikaans schatkistpapier.

Op de aandelenmarkt traden opnieuw over een breed front meest kleinere koersdalingen op. Wall Street was weliswaar hoger, maar een zwakke dollar en de onzekerheden over de ontwikkelingen van de rente en die in Oost- Europa bleven overheersen. De internationals moesten alle terug.

Unilever verloor een gulden op f. 149,80, terwijl Akzo 90 cent wegzakte naar f. 125,90. Akzo-collega DSM moest f. 1,20 prijsgeven op f. 112. De bekendgemaakte forse winstdaling in 1989 bij Borsumij Wehry kwam niet als een verrassing, maar het handelshuis verloor toch 70 cent op f. 69. Er waren wel wat stijgers, maar ook die hielden het bescheiden. Oce-van der Grinten steeg een rijksdaalder naar f. 283,50. Wolters Kluwer ging nog eens 60 cent omhoog naar f. 48,30. Ook Bols, Buhrmann en Internatio- Muller noteerden laat in de ochtend iets boven het slot van gisteren. De fraaie winststijging van 55 procent bij VRG leverde het papierbedrijf een koerswinst op van f. 2,70 op f. 55. Polynorm ging f. 1,20 omhoog naar f. 103 en Schuttersveld f. 2 naar f. 159. Cindu-Key werd f. 1 duurder op f. 103. Voor Ordina Beheer werd f. 1,30 meer neergelegd op f. 21,20. NEW YORK - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren behoorlijk gestegen, ondanks allerlei negatief stemmende verwachtingen. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen klom met 19,82 punten tot 2622,52. Er was weinig handel. Slechts 130 miljoen aandelen wisselden van eigenaar. De aandelenkoersen stegen ondanks de wat onzekere economische vooruitzichten in de Verenigde Staten. De markt is niet al te optimistisch gestemd over de ontvangst van de uitgifte van Amerikaans schatkistpapier die vandaag plaatsvindt. Gevreesd wordt dat buitenlandse beleggers minder zijn geinteresseerd in de VS en de nieuwe, sinds kort bestaande mogelijkheden in Oost- Europa willen uitbuiten. TOKIO - Voor de tweede achtereenvolgende dag zat er weinig beweging in de Japanse aandelenmarkt. Het Nikkei-koersgemiddelde van de belangrijkste 225 aandelen steeg uiteindelijk marginaal: 35 punten tot 37.667 (nog geen tiende procent). Obligatiehandelaren in Tokio verwachten dat de staatsobligaties die worden geveild in de VS als gebruikelijk voor 30 tot 35 procent in handen van Japanse investeerders zullen komen. Bij een rustige handel, waarbij de koers nauwelijks van zijn plaats kwam, sloot de dollar op 144,9 yen. Dat is een fractie lager dan het slot van gisteren (145,6 yen).