Boris Becker wil niet langer verrader worden genoemd

BREMEN, 5 febr. - De epiloog van het Becker-feuilleton is nog niet in zicht. De harde wijze waarop de huidige nummer twee van de wereldranglijst in het vandaag te verschijnen blad 'Der Spiegel' afrekent met de vooringenomenheid van de publieke opinie in de Bondsrepubliek en de bijverschijnselen van het hem opgelegde sterrendom overschaduwden afgelopen weekeinde het Davis-Cupduel tussen West-Duitsland en Nederland. Daar was ook alle aanleiding toe want de wijze waarop het tennisteam van bondscoach Stanley Franker zich in Bremen gewillig en zonder bezieling liet afvoeren door de zijdeur was zowel schrijnend als tekenend voor de wisselvalligheid van het Nederlandse toptennis.

De plaatsvervangende schaamte over de wijze waarop Michiel Schapers en Tom Nijssen zich zaterdagmiddag keer op keer schijnbaar moeiteloos van het supreme-court in de Stadthalle lieten wegvagen, maakte daarom al snel plaats voor de Becker-affaire. De Wimbledon-kampioen liet een week geleden vanuit Melbourne weten in 1990 geen Davis-Cupwedstrijden voor zijn land te willen spelen, wenst eindelijk rust bij zijn inspanningen Ivan Lendl van de eerste plaats van de wereldranglijst te verdringen, maar ondervindt daarbij naar zijn mening voortdurend hinder van een commerciele en chauvinistische loopgraven-tactiek. 'Het journaal opende vorige week zondag met de vervroegde verkiezingen in de DDR wegens de toenemende onrust. Het tweede item was mijn afwezigheid bij het Davis-Cupduel tegen Nederland. Wat beteken ik eigenlijk voor deze natie, tot wat hebben ze mij gemaakt dat deze twee mededelingen in een adem worden genoemd? Zijn ze nu helemaal besodemieterd', zegt Becker in 'Der Spiegel'. In het vervolg onderstreept hij het niet langer te accepteren door amateurs als een landverrader te worden beschouwd louter en alleen omdat zijn prioriteiten niet stroken met de verlangens van de bevolking.

Volgens Becker, die vrijdagavond kort in Bremen verbleef om met de spelers en captain Niki Pilic te dineren, is in de afgelopen vijf jaar op zijn schouders een sport- en amusementsindustrie gebouwd die er onder andere toe heeft geleid dat de Westduitse tennisbond een meerjarig televisiecontract kon afsluiten ter waarde van 36 miljoen D-Mark. 'Natuurlijk heb ik daarvan ook geprofiteerd, maar het mag wel eens tot de mensen doordringen dat dit niet automatisch kan leiden tot een voortdurende claim op mijn persoon. Niet alles is voor geld te koop.'

Kaviaar

Cynische opmerkingen van de verongelijkte Becker over het kaviaar en kreeft-festijn bij de Davis-Cupfinale afgelopen december in Stuttgart, waar onder leiding van ceremoniemeester Ion Tiriac drie miljoen D-Mark winst werd gemaakt, zijn reeds serieus genomen. Bondsvoorzitter Klaus Stauder: 'Bij de halve finale in Munchen tegen Amerika en tijdens de eindstrijd in Stuttgart zijn inderdaad grenzen overschreden. De wedstrijd in Bremen is dan ook meer ingetogen georganiseerd. Maar ik bestrijd dat de bond niet aan een nieuwe generatie spelers werkt en zich alleen maar zou richten op Becker. De overwinning op Nederland met Steeb, Jelen en Stich heeft aangetoond dat wel degelijk rekening wordt gehouden met de dag-X dat Becker er niet meer bij is.' De uitspraak van Stauder was meer ingegeven door het zwakke optreden van de Nederlandse spelers, waardoor reeds na het met 4-6, 2-6, 7-5 en 4-6 verloren dubbelspel van zaterdag de beslissende voorsprong (3-0) voor West-Duitsland was bereikt. Carl-Uwe Steeb verscheen gisteren wegens een blessure niet meer op de baan. Om des keizers baard zegevierde Nijssen nog met 7-6, 6-1 over Stich, terwijl Schapers met 6-4, 4-6, 6-4 een loterijwedstrijd won van Jelen. De eindstand van 3-2 voor de Bondsrepubliek gaf echter een vertekend beeld van de krachtsverhouding.

Afzwaaiers

Bij het cruciale dubbelspel waren in de beginfase nog bij vlagen aanmoedigingskreten voor de Nederlanders hoorbaar, maar naarmate de zwakte in het optreden van Schapers en Nijssen sloop verstomden de supporters. Vooral Schapers maakte met vreemde afzwaaiers een futloze indruk, hetgeen tevens een uitstraling had op zijn partner die zes keer zijn servicegame verloor en er slechts drie wist te winnen. Na de derde set naar zich te hebben toegetrokken misten Schapers en Nijssen in de vierde reeks alsnog zes breakpoints om de opslag van de tegenstanders te doorbreken. Maar opnieuw bleven alle kansen onbenut.

Halfslachtig

Mocht ook bij afwezigheid van Boris Becker een nederlaag tegen de Bondsrepubliek vooraf worden ingecalculeerd, juist de wijze waarop Nederland verweer bood kende een verrassend halfslachtig karakter. Dat mag met name Schapers zich aantrekken. Hoewel Stanley Franker zich in dergelijke bewoordingen niet wenste uit te laten. 'Er is toch gevochten. Natuurlijk ben ik ontevreden over de niet benutte kansen, maar je krijgt tegen deze jongens de mogelijkheid niet je beste tennis te spelen. Ik bestrijd ook dat Schapers het hoofd heeft laten hangen. Natuurlijk waren Jelen en Stich meer als kameraden bezig op de baan, maar Nederlanders zijn nu eenmaal geen Westduitsers. Daar zit een groot cultureel verschil tussen.' Nederland speelt in september nu een promotie/degradatiewedstrijd voor de wereldgroep. In Nederland ziet de toekomst er allerminst rooskleurig uit dan vorig jaar werd voorspeld. Niet alleen heeft het zelfvertrouwen ingeboet, ook de plaatsen op de wereldranglijst zullen voor zich spreken. Van de vier Nederlanders die vorig seizoen in de top-honderd stonden, is Nijssen inmiddels naar de 115de positie gezakt, terwijl ook van Schapers (thans 87) een terugval wordt verwacht. Haarhuis en Koevermans vormen nu het duo waarop de hoop is gevestigd. Bondscoach Franker beroept zich op de talenten Krajicek, Siemerink, Eltingh, Kempers, Davis en Dogger, maar afgezien van incidentele successen zijn er vooralsnog geen voortekenen dat deze groep zich binnen afzienbare tijd structureel in de strijd tussen de beste tweehonderd tennissers van de wereld zal mengen.

    • Bert Regeer