Ajax kijkt uit naar topduel in Olympisch Stadion

AMSTERDAM, 5 febr. - Het geluk lacht Ajax weer een beetje toe. Na alle sombere financiele vooruitzichten kunnen de Amsterdammers een lichtpuntje tegemoet zien in de vorm van een goed bezet Olympisch Stadion, over dertien dagen tegen PSV. Direct na het duel tegen het verzwakte FC Twente (4-0), waarin Ajax het publiek tevreden stelde met bij vlagen goed verzorgd voetbal, liet het management via het scorebord weten waar de kaarten voor de topper te verkrijgen zijn. Eindelijk dus wat zakelijk inzicht in De Meer, al kan een bedankje in de richting van Eindhoven geen kwaad.

Hoewel Ajax volgende week nog op bezoek moet bij MVV, traditioneel een moeilijke wedstrijd, vormt het Olympisch Stadion op 18 februari het decor van een heuse topper. Dat is opmerkelijk, want op 27 september vorig jaar besloot burgemeester Van Thijn dat er in de steenklomp geen belangrijke voetbalwedstrijden mochten worden gespeeld.

De afdeling Bouw en Woningtoezicht van de gemeente vond het toen niet nodig dat de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden nog werden uitgevoerd. Het stadion staat immers op de nominatie om in 1991 te worden gesloopt. De wedstrijd Ajax-Feyenoord moest daarom op 22 oktober in De Meer worden afgewerkt. De raad van commissarissen van de NV Stadion besloot echter toch een half miljoen uit te trekken voor de verbetering van de staalconstructie in de overkapping.

Zijmuren

Arie van Eijden, algemeen directeur bij Ajax: 'Ik heb tegen burgemeester Van Thijn en wethouder Duin in november al gezegd dat ons thuisduel tegen PSV weleens de wedstrijd van het seizoen kon worden. En tegen de stadiondirecteur: begin nou met die werkzaamheden, want anders haal je het niet. Het Olympisch Stadion ligt er nu weer goed bij. Met de storm waaiden in De Meer een paar zijmuren weg. Het Olympisch Stadion vertoonde geen enkele schade.' Directeur Otto Roffel kan dat bevestigen. 'Inderdaad, geen centje pijn. De kap van het centraal station werd op 25 januari afgerukt, hier zijn alleen wat bomen ontworteld.'

Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden die door de zachte winter geen vertraging hebben opgelopen. Roffel: 'Bouw en Woningtoezicht gaat het stadion dan opnieuw keuren, vervolgens moeten B en W het sein op veilig zetten. Ik heb geen idee hoe dit alles zal uitpakken, want ik krijg geen hoogte meer van de gemeentepolitiek.' Ajax verwacht dat de competitiekraker tegen PSV uitverkocht raakt. Vorig seizoen trok dit duel in de plenzende regen slechts negenduizend toeschouwers. Ajax spint daarom garen bij de crisis in Eindhoven, want de begrote inkomsten aan recettes worden er aanzienlijk door opgekrikt. Van Eijden: 'We zaten al aan de goede kant van de streep. Afgezien van het feit dat er meer seizoenkaarten zijn verkocht is het gemiddeld aantal bezoekers ook beter: 14.500 tegen 13.500 vorig jaar. Dan komt na PSV Volendam nog op bezoek en op 29 april, een week voor het einde van de competitie, spelen we thuis tegen Roda JC.'

Klantenbinding

Ajax probeerde tegen FC Twente met het oog op de confrontatie tegen PSV aan klantenbinding te doen. Met name het eerste half uur lukte dat aardig. De vleugelspitsen Roy (links) en Van 't Schip (rechts) hadden een goede dag. De Twentenaren Elzinga en Karnebeek kregen geen vat op hun snelle rushes. In het centrum bewees Stefan Pettersson bovendien zijn grote waarde. De Zweed trok gaten en bemoeide zich ook nadrukkelijk met de opbouw. Zijn openingstreffer kwam echter op een dubieuze wijze tot stand. Wouters botste op Paus en kreeg van arbiter Van Swieten een strafschop. Pettersson liet zich het buitenkansje niet ontnemen. Twintig minuten later had FC Twente ondanks het stormachtige begin van Ajax op gelijke hoogte kunnen komen als Zwijnenberg na een fout van Richard Witschge niet op de binnenkant paal had geschoten.

In de tweede helft gaf de kwaliteit van Ajax echter de doorslag. Pettersson faalde niet oog-in-oog met doelman Hans de Koning waarna Willems (een sterke actie van Pettersson ging er aan vooraf) en Roy met twee fraaie schoten de eindstand op 4-0 bepaalden. Vooral de laatste treffer was er een om in te lijsten. Was Ajax gistermiddag zo goed, of Twente zo zwak? Trainer Leo Beenhakker kon die vraag niet beantwoorden. Feit was dat de Enschedeers nog niet konden beschikken over de complete voorhoede Neijenhuis-Nielsen-Huistra. Bovendien waren Paus, Rutten en Zwijnenberg net hersteld van zware blessures. Beenhakker: 'Dit was duidelijk niet het Twente dat we kennen. Je moet ook niet naar het resultaat kijken, maar naar de uitvoering. Die was bij vlagen zoals we het willen. Al is het lek nog niet boven.' Theo Vonk, de oefenmeester van FC Twente, maakte gisteren en passant van de gelegenheid gebruik om de mislukte aankoop Gert-Jan Duif in de etalage te zetten. De spits mist in de ogen van de technische staf handelingssnelheid. Daar was bij Volendam, waar hij vorig seizoen aan de lopende band scoorde, overigens weinig van te merken. Vonk: 'Alles heeft z'n grenzen, die zijn bij Duif bereikt. Ik heb hem geadviseerd op alle aanbiedingen in te gaan.' Zorgen over spelers zijn voor Leo Beenhakker voorlopig verleden tijd. Ajax heeft het vizier gericht op de landstitel en wil de eerste belangrijke stap zetten tegen PSV. Beenhakker: 'Vindt Reker dat Ajax geen kampioen mag worden omdat we geen Europa Cup mogen spelen? Dat is dan jammer. Ik heb met het belang van het Nederlandse voetbal niets te maken. Dan moet PSV maar zorgen dat het de Europa Cup wint. Bovendien, er zijn ergere problemen in de wereld.'