PSV bij Roda JC gedemoraliseerd

KERKRADE, 3 febr. - PSV is dit seizoen kennelijk uit op een spannend slot van de competitie. De landskampioen, die gisteravond na alle verwikkelingen van de afgelopen weken een gedemoraliseerde indruk maakte, liet de concurrentie in Kerkrade opnieuw dichterbij komen door met 3-1 van Roda JC te verliezen. Na afloop verkondigde Guus Hiddink dat het praathuis in Eindhoven is gesloten. Een ontwikkeling die nog geen positieve invloed heeft op de prestaties van PSV. Met name in verdedigend opzicht maakte de miljoenenploeg een onthutsend slechte beurt. Daardoor kon Roda binnen twintig minuten afstand nemen. In de zesde minuut stond bij een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied de muur te veel naar rechts. Silvio Diliberto zag het gat en kogelde de bal hard in de linkerhoek. Even later blunderde Addick Koot door de bal te zacht terug te spelen richting eigen doel. Van Loen was attent, onderschepte het leer en passeerde Van Breukelen. Ook daarna speelde zich nog vaak hachelijke situaties af in het strafschopgebied van PSV. Van Loen bleek een voortdurende kwelgeest voor Koot. De voorstopper verloor niet alleen elk kopduel, in zijn zenuwen verspeelde hij ook nog een keer de bal waardoor Van Loen wederom een scoringskans kreeg. Dit keer greep Van Breukelen wel goed in. Het moet voor Guus Hiddink een pijnlijke constatering zijn geweest om Koot zo te zien stuntelen. De oefenmeester heeft immers afgelopen week net Ivan Nielsen naar het tweede verbannen. De Deen zat in Kerkrade zelfs niet op de bank. Hiddink kribbig: 'Iedereen kan een slechte dag hebben. Koot werd onzeker na die fatale terugspeelbal. En Nielsen werkt niet zoals wij dat willen.'

Streep Hiddink benadrukte dat de PSV- spelers na een gesprek op 22 januari een streep hebben gezet onder de interne strubbelingen, die voor onverkwikkelijke affaires hebben gezorgd. Hoewel het resultaat niet bemoedigend was meende hij daarvan toch bewijzen te hebben gezien in het veld. 'Je zag dat bepaalde spelers elkaar niet meden. Niemand liep de zaak te saboteren.

Alle partijen hebben zich professioneel opgesteld. Ik wijt deze nederlaag alleen aan de onachtzaamheid in de eerste twintig minuten.'

De overwinning van Roda kwam pas vijf minuten voor tijd in gevaar. Vanenburg passeerde na een briljante actie vier man en stelde Romario in staat om de tegentreffer in te tikken. Echter, drie minuten later beslisten de Limburgers het duel. Eric van der Luer schoot op de uitgelopen Van Breukelen, de terugkaatsende bal werd door een andere invaller, Michel Haan, alsnog in het doel geschoven. De overigens uitstekend leidende arbiter Mario van den Ende zag daarbij over het hoofd dat Van Breukelen werd vastgehouden door Van der Luer. Roda-trainer Jan Reker was uiteraard opgetogen over het resultaat van zijn ploeg. De Brabander kondigde aan dat hij maandag meteen naar de burgemeester stapt om te praten over een nieuw stadion.

Roda is door de overwinning op PSV met een wedstrijd meer gespeeld medekoploper geworden. Reker: 'Wij doen wel degelijk mee om de landstitel. Natuurlijk hebben Ajax en PSV meer kwaliteit in de ploeg. De crisis bij PSV beschouw ik bovendien als een tijdelijke zaak. Maar wij zullen er in ieder geval alles aandoen om Ajax van de titel af te houden. Een ploeg die geen Europa Cup speelt, mag geen kampioen worden.'

En Guus Hiddink, aanmerkelijk minder opgewekt: 'We hadden in deze fase graag vijf, zes punten losgestaan van de concurentie. De ploeg is nu gebaat bij rust. En die komt alleen als de resultaten weer goed worden.'