Minder geluidoverlast Schiphol na nieuwe regels nachtvluchten

AMSTERDAM, 3 febr. - De regels voor het maken van nachtvluchten op de luchthaven Schiphol zullen worden verscherpt. Daardoor zal de geluidoverlast voor omwonenden verminderen. Dit is gisteren door de Rijksluchtvaartdienst (RLD) bekend gemaakt. De aanscherping van de nachtvluchtregeling, die naar verwachting volgende maand ingaat, houdt in dat voor starts en landingen in beginsel de Kaagbaan moet worden gebruikt, waardoor relatief de minste geluidoverlast voor omwonenden van Schiphol ontstaat. Verder wordt de periode waarin de nachtvluchtregeling geldt van 23.00-6.00 uur verschoven naar 24.00-7.00 uur. Nachtelijk luchtverkeer op Schiphol mag in de toekomst alleen uit veiligheidsoverwegingen van de Kaagbaan afwijken. Om een drukker gebruik van die baan mogelijk te maken zullen de vliegtuigen er mogen starten en landen bij meer zijwind dan momenteel wordt toegestaan.

Technische verbeteringen aan de toestellen maken dit mogelijk.

Van de ongeveer 9000 nachtvluchten (starts en landingen) op Schiphol heeft thans ruim de helft plaats op de Kaagbaan. Schiphol is tevreden met de aangescherpte nachtvluchtregeling.

Woordvoerder R. Wever verwacht niet dat de internationale concurrentiepositie van Schiphol erdoor zal worden aangetast. 'De luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen zullen hier goed mee uit de voeten kunnen', aldus Wever. Volgens de woordvoerder zal de aangescherpte regeling ertoe leiden dat het aantal nachtvluchten op met name de Zwanenburgbaan 'aanmerkelijk' zal verminderen.

Woordvoerder U. Buys van chartermaatschappij Martinair voorziet in de zomermaanden in de vroege uren problemen met het vertrek van vakantievluchten, omdat de aanscherpte nachtregeling tot 7.00 uur in plaats van 6.00 uur geldt.