EK kunstrijden

Viktor Petrenko heeft gisteravond in Leningrad op muziek van Massenet, Chopin en Verdi de Europese titel kunstrijden veroverd. De 20-jarige inwoner van Odessa bleef na de vrije kur de Tsjechoslowaak Petr Barna voor. Dat was een verrassing, want de met veel bravoure rijdende Barna was als leider het slotonderdeel ingegaan.

Petrenko volgde zijn teruggetreden landgenoot Alexander Fadejev op, die driemaal Europees titelhouder was. De nieuwe kampioen was al tweemaal derde (in 1987 en 1988) en werd in 1988 eveneens derde bij de wereldtitelstrijd en bij de Winterspelen. Vorig jaar deed Petrenko niet mee aan de EK en bleef hij bij de WK steken op de zesde plaats. De Nederlander Alcuin Schulten werd achttiende van de twintig deelnemers, die terug mochten komen voor het vrije rijden. Hij zakte een plaatsje ten opzichte van zijn klassering na de korte kur.