Davis-Cupteam staat in Bremen met 2-0 achter; Schapers geenserieuze tegenstander voor Steeb

BREMEN, 3 febr. - Nog bij de loting van het Davis-Cupduel tussen West-Duitsland en Nederland in Bremen liet Michiel Schapers monter weten de periode na de snelle uitschakeling in Australie te hebben aangewend om de lichamelijke conditie weer geheel op peil te brengen. Het fysieke welzijn bleek gisteren evenwel bij lange niet voldoende serieuze tegenstand te bieden aan het zowel krachtige als nauwkeurige tennis van Carl-Uwe Steeb. Ook Tom Nijssen was niet bij machte tegen Eric Jelen op de beslissende momenten opgelegde kansen uit te buiten, waardoor West-Duitsland met nog drie wedstrijden te gaan thans in de eerste ronde van de wereldgroep landentennis met 2-0 leidt.

Michiel Schapers begon het openingsduel in de eerste game onmiddellijk met verlies van zijn service en eigenlijk kwam het daarna niet meer goed tegen 'Charly' Steeb. Niettemin bleef tijdens de gehele partij toch een soort spanning hangen in de sporthal van Bremen. Het Westduitse publiek was benieuwd hoe het de nationale ploeg zou vergaan bij afwezigheid van Boris Becker, zeker nadat de media opgewonden hadden bericht dat zonder het meespelen van de huidige nummer twee van de wereldranglijst de Westduitse tennisploeg was teruggeworpen naar het peil van 1985. Spandoeken Derhalve was het interessant te analyseren tot welk niveau de Bondsrepubliek is gevorderd onder de successen van het Wunderkind, hoewel met name de toeschouwers met spandoeken in de nagenoeg uitverkochte Stadthalle zich ook afvroegen of dit duel daar nu wel het juiste moment voor was. Het Charly fur Deutschland; Boris fur Helgoland onderstreepte nog eens duidelijk dat voor de aanwezigen Becker zich op een eiland heeft teruggetrokken en dat zelf gekozen isolement wordt duidelijk niet gewaardeerd. Aan het eind van de avond wierp de bijna beslissende voorsprong van 2-0 een geheel ander licht op de zaak en kon de 22-jarige linkshandige Steeb nog eens opgelucht verklaren dat er voor de Bondsrepubliek wel degelijk een aanvaardbaar team op het supreme-court stond.

'Met Becker zou het duel tegen Nederland in een plichtmatige overwinning eindigen. Zonder hem zijn de verschilen aanzienlijk kleiner, maar daaraan zullen we vrees ik in de toekomst moeten wennen', aldus Steeb, de huidige nummer vijftien van de wereldranglijst, die alleen de tweede set aan Schapers moest afstaan, maar het restant overtuigend naar zich toetrok: 6-1, 4-6, 6-3, 6-3. Middelmatig In die fase van de wedstrijd groeide de vorm van Schapers en had hij tegen de met zichzelf worstelende Westduitser kansen ook een wellicht beslissende voorsprong te nemen. Op dergelijke momenten blijkt de 30-jarige Schapers de laatste tijd echter niet meer dan een middelmatige speler met modale kwaliteiten. In het verleden wist hij die weliswaar op knappe wijze maximaal uit te buiten, maar thans lijkt de Nederlander tot dergelijke inspanningen niet meer in staat. Behaalde Schapers bij de stand van 1-1 in de derde set vrij gemakkelijk een breakpoint op de service van Jelen, zo simpel liet de huidige nummer 87 van de wereldranglijst de mogelijkheid weer als los zand door de vingers glippen. 'Ik speelde te defensief. In plaats van op dat moment naar het net te stormen, greep Steeb zijn kans', aldus de getergde Schapers, wiens forehand forse afzwaaiers vertoonde, terwijl ook de backhand maar bij vlagen imponeerde. 'Vooral de snelheid van Steeb heeft mij verrast, daarin is hij enorm gegroeid. Hij haalde ballen op een wijze die ik nog niet van veel andere spelers heb gezien. En als je dan ook nog wisselend serveert, ben je kansloos. Bovendien bleef ik te veel achterin hangen en dan krijg je elke bal op je tenen terug. Eigenlijk dacht ik er in de derde set overheen te kunnen lopen, maar dat liep toch anders dan ik had gedacht.'

Uit de wereld Voor Carl-Uwe Steeb telde niet alleen de overwinning. 'Bij de Davis-Cupfinale tegen Zweden december vorig jaar leefde de indruk dat ons team slechts uit een persoon bestond, maar die gedachte is gelukkig uit de wereld geholpen. De tweede set was inderdaad niet sterk van mijn kant, maar ik zag dat Schapers risico's moest nemen en ik heb mezelf steeds voorgehouden dat hij een dergelijke tactiek niet kon volhouden.'

Tom Nijssen had in zijn aansluitende partij enkele fraaie kansen om de service van Eric Jelen te breken, maar daarin slaagde hij niet. De 25-jarige Nederlander verloor met 6-7, 5-7, 6-3, 6-3 en had na afloop weinig verweer voor zijn timide optreden. 'Wisselvallig? Logisch.

Tegen een speler die toch vrij sterk serveert, moet je wel eens op een hoek gokken en dat kan weleens verkeerd aflopen. Maar behoudend tennissen heeft nu helemaal geen zin. Dit is een tegenvaller.'

    • Bert Regeer