Bush wil reacties VS tegen Zuid-Afrika nog niet beeindigen

ROTTERDAM, 3 febr. - De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren de toespraak van zijn Zuidafrikaanse collega F. W. de Klerk verwelkomd maar hij verklaarde dat hij nog niet bereid is de economische sancties tegen Zuid-Afrika te beeindigen. Vanuit Stockholm begroette het ANC in een verklaring de aankondigingen van De Klerk met instemming. De organisatie sprak er wel haar ongerustheid over uit dat sommige gevangenen niet zullen worden vrijgelaten, dat de noodtoestand niet geheel wordt opgeheven en dat de praktijk om mensen vast te houden zonder vorm van proces zal blijven bestaan. Het ANC pleitte ervoor de sancties tegen Zuid-Afrika te handhaven. ANC-voorman Walter Sisulu zei: 'De overwinning komt in zicht.' President Bush zei dat de veranderingen in Zuid-Afrika er wel toe kunnen leiden dat de Verenigde Staten hun sancties opgeven.

Washington stelt zijn beleid afhankelijk van de gebeurtenissen die komen, aldus de president. 'Ik ben iemand die niet voor verdere sancties was, en ik ben volledig bereid de zaken opnieuw te bekijken wanneer er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen', zei Bush gisteren tijdens een vlucht naar het zuiden van de VS. De Nederlandse premier Lubbers heeft zich gisteravond in soorgelijke zin uitgelaten als Bush. Ook hij acht het nog te vroeg nu al een besluit te nemen over het beeindigen van de sancties. Onze correspondent in Tel Aviv voegt hier aan toe: Israel heeft gisteren de Zuidafrikaanse stappen verwelkomd. Yair Tsaban, parlementarier van de linkse oppositie-partij MAPAM, heeft een spoeddebat in de Knesseth gevraagd over de politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika en de gevolgen daarvan voor Israel. Volgens hem heeft Israel nu geen andere keus dan de realiteit onder ogen te zien en de PLO als legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk als onderhandelingspartner te aanvaarden. Pag.4: De Klerk de ster, Mandela de regisseur/ Verdeeldheid over nieuwe constitutie