Aldel-top akkoord met regeling winstdeling

DELFZIJL, 3 febr. - De directie van Aluminium Delfzijl BV (ALDEL) heeft gistermiddag, na een werkonderbreking door het personeel, toegestemd in een nog nader in te vullen winstdelingsregeling.

Volgens G. Vos, voorzitter van de ondernemingsraad, is nu veel oud zeer uit de weg geruimd. ALDEL (jaaromzet ongeveer 1,5 miljard gulden) is een onderdeel van de Hoogovens Aluminiumgroep BV en werd in 1965 in Delfzijl opgericht. Bij het bedrijf werken 750 mensen, vooral ex- mijnwerkers uit Limburg. Die werden destijds naar het noorden gelokt met een jaarlijkse toeslag op hun basissalaris van 10,26 procent. Vos: 'Door die toeslag was elk gesprek over een winstdeling onmogelijk omdat wij steeds te horen kregen dat we al een extraatje kregen. Onzin natuurlijk, want die toeslag was in de loop der jaren gewoon een vast bestanddeel van het salaris geworden. Na de spontane actie van het personeel heeft de directie dat nu kennelijk ook ingezien.'

ALDEL maakt jaarlijks bijna 100.000 ton aluminium, en verwerkt nog eens 50.000 ton schroot met overigens verouderde produktietechnieken. De directie is bereid 500 miljoen gulden in nieuwe technieken te investeren, maar wil dat pas doen als er een gunstig energiecontract kan worden afgesloten. ALDEL gebruikt bij het produktieproces (via electrolyse) net zoveel stroom als de provincies Groningen en Friesland samen en kon tot twee jaar geleden tegen gunstige voorwaarden stroom kopen. De onderhandelingen over een nieuw contract lopen nog steeds en de uitkomst daarvan is volgens Vos beslissend voor het voortbestaan van ALDEL. Hoogovens Aluminiumgroep BV is zeer geinteresseerd in modernisering van ALDEL. De groep kan nu voor 50 procent in de eigen behoefte voorzien, maar wil dat aandeel opschroeven tot minimaal 65 procent om de concurrentiepositie ten opzichte van de twee andere Europese concurrenten, het Franse Pechiney en het Zwitserse Alusuisse, te verbeteren. In die strategie past de recente overneming van walserijen in Duitsland en Belgie en de start van produktiebedrijven in Canada en IJsland.