Vreugde over beloftes bij ANC in Nederland

AMSTERDAM, 2 febr. - De opheffing van het verbod van het ANC en alle andere voornamelijk linkse politieke partijen tegen het apartheidsbeleid, die vandaag werd aangekondigd door president De Klerk van Zuid-Afrika, vervult de ANC-vertegenwoordiger in Nederland, K. Sanjay, met grote vreugde. Hij spreekt van 'dramatische veranderingen' in zijn land. 'Alle Zuidafrikanen, dus ook de leden van andere tot nog toe buiten de wet gestelde politieke partijen, moeten nu meewerken aan een vreedzame oplossing', verklaart Sanjay. Voor het Komitee Zuidelijk Afrika (KZA) zijn de aankondiging van De Klerk toch nog als een verrassing gekomen. 'Het is meer dan we hadden verwacht en het betekent een grote stap voorwaarts en vergroot de kans op serieuze onderhandelingen over de totale afschaffing van de apartheid. Dat niet ook de noodtoestand is opgeheven vinden we wel een kleine teleurstelling', aldus KZA-woordvoerder K. de Pater.

Ook minister Van den Broek zei vanmiddag dat het hem was opgevallen dat De Klerk niet heeft gesproken over het opheffen van apartheid. Hij verwacht dat hierover 'een interne dialoog' op gang zal komen. E. van den Bergh van de Werkgroep Kairos spreekt van 'grote vreugde' en van een 'buitengewoon belangrijke doorbraak'. 'Wij zijn gewend officiele verklaringen van de Zuidafrikaanse regering zeer nauwkeurig te lezen. Daarom houden we nog een aantal reserves ten aanzien van de gedeeltelijk opheffing van de noodtoestand en herstel van de persvrijheid', zegt Van den Bergh.

Dinsdag zal de Afrika-werkgroep van de Europese Politieke Samenwerking (EPS), het politieke samenwerkingsverband van de EG, de voorstellen van president De Klerk bespreken. Aan het opheffen van sancties wordt op dit moment nog niet gedacht.