Thatcher wil 'vloer' voor VS-troepen

LONDEN, 2 febr. - De Britse premier Margaret Thatcher hoopt dat het aantal Amerikaanse troepen in Centraal-Europa beperkt zal blijven tot een vloer van 195.000 man en 'geen verdere reducties onder ogen worden gezien'. Thatcher zegt dit in een verklaring waarin ze steun betuigt aan het voorstel van president Bush voor verdere reductie van zowel Amerikaanse als Sovjet-troepen in Centraal-Europa tot elk 195.000 man. Bush deed zijn voorstel gisteren in de State of the Union, de jaarlijkse boodschap van de Amerikaanse president aan het Congres. Vorig jaar stelde Bush een reductie tot 275.000 man voor.

Over conventionele troepenvermindering in Europa wordt in Wenen onderhandeld door de 23 landen van de NAVO en het Warschaupact. In totaal zijn in Europa 305.000 man Amerikaanse troepen gelegerd. De Sovjet-Unie heeft 565.000 man in Oost-Europese landen gestationeerd, waarvancirca. 400.000 man in de DDR.