Shell bouwt hoger platform

ROTTERDAM, 2 febr. - De Noorse dochteronderneming van Koninklijke/Shell Groep heeft besloten een in de Noordzee te bouwen platform een meter hoger te maken dan oorspronkelijk de bedoeling was uit vrees voor een stijging van het waterniveau door opwarming van de aarde. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat bij het bouwen van een platform rekening wordt gehouden met het broeikaseffect, aldus woordvoerder Terje Jonassen van de Noorse Shell gisteren.

Het platform komt te staan in de enorme gasveld Troll en moet in 1996 klaar zijn. De zee is ter plaatse meer dan 300 meter diep. Gemeten vanaf de zeebodem zal de constructie meer dan 400 meter hoog worden. De kosten worden geraamd op 22 miljard Noorse kroon (6,4 miljard gulden). Het veld Troll zal naar verwachting zeventig jaar in produktie zijn.