Schwietert beschuldigt beleggersblad van chantage

AMSTERDAM, 2 febr. - Het blad Beleggingsexpres heeft 'een chantabele manier van doen' bij de verslaggeving over beursgenoteerde bedrijven. Dat meent C. Schwietert, als voorlichter werkzaam voor diverse bedrijven waaronder de Citco Bank die het bod heeft uitgebracht op de Mijnmij. Hij doelt daarbij met name op de mogelijkheid van 'cover-sponsering' die het blad bedrijven biedt.

Als verzorger van de financiele publiciteit van het automatiseringshuis Multihouse kreeg Schwietert eind vorig jaar te maken met een verzoek tot 'cover-sponsering' van Beleggingsexpres. Het blad had een analyse van Multihouse gemaakt en in ruil voor 7.000 gulden kon de betrokken firma paginagroot op de omslag worden aangeprezen. Volgens Schwietert werd de suggestie gewekt dat een weigering van deze 'cover-sponsering' ten koste zou gaan van de beoordeling door Beleggingsexpres. Hoofdredacteur J. H. B. Jonker van het blad Beleggingsexpres erkent desgevraagd het bestaan van de 'cover-sponsoring'. 'Als wij een verhaal hebben dat in de positieve sfeer zit, dan bieden wij het bedrijf de mogelijkheid om op de cover te komen', aldus Jonker. Volgens de hoofdredacteur is het al of niet ingaan op dit aanbod niet van invloed op de inhoud van het verhaal. Het verslag over Multihouse verscheen ongewijzigd in het kerstnummer van Beleggingsexpres, aldus Jonker.