Schenking van Ribbius Peletier aan Nederlandse staat Drie Van Goghs gelegateerd

DEN HAAG, 2 febr. - De Nederlandse staat heeft drie olieverfschilderijen van Vincent van Gogh gekregen uit een legaat van mevrouw mr. A. E. Ribbius Peletier (1893-1989) uit Den Haag. Dit heeft de Rijksdienst Beeldende Kunst gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om Strand te Scheveningen (1882) en Omheind veld met de Alpilles op de achtergrond (1889) die naar het Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam gaan. Het doek De Molenraderen van de Genneper Watermolen (1884) is nagelaten aan de Rijksdienst zelf.

Het strandgezicht is een van de weinig bewaard gebleven geschilderde studies en heeft alle kenmerken van het werk van een beginneling. Het doek meet 34,5 bij 51 centimeter. Het andere doek (37,5 bij 30,5 cm) is weinig bekend. Het stamt uit de periode dat Van Gogh zich heeft laten opnemen in het gesticht van Saint Remy de Provence. Daar had hij een kleine kamer met venster met tralies waardoor hij op een vierkant omheind korenveld keek. In de Amsterdamse collectie bevindt zich reeds een getekende voorstudie van dit schilderij. De twee schilderijen die aan Amsterdam gelegateerd zijn, zullen te zien zijn op de tentoonstelling Van Gogh en de Moderne Kunst, die vanaf 16 november te zien is in het Rijksmuseum Vincent van Gogh. Het derde schilderij (60 bij 78,5 cm) is een detailstudie van de raderen van de watermolen. Het is begonnen in Gennep (L.

) is gemaakt en voltooid in Nuenen. De Rijksdienst Beeldende Kunst kreeg verder de tekening Kastanjeknoppen uit 1899 en het schilderij Floxen uit 1890 van de hand van Floris Verster. Ribbius Peletier liet ook nog twee schilderijen uit de 17de eeuw na aan de Vereniging Rembrandt.

Mr. Elisabeth Ribbius Peletier heeft haar leven lang geijverd voor de emancipatie van de vrouw. Zij was jarenlang voorzitter van de vrouwenbond van SDAP, later PvdA. In 1958 werd zij als eerste vrouw benoemd tot lid van de Raad van State.